Zdravlje i bilje

Oznaka: Rotkva

Pronađeno: 4

 • Borovnica, kupina i rotkva protiv koksaki virusa / Lekovito bilje 2. Sept. 2008. : 10:52 - [42080]
  Nije lako otkriti koksaki virus, jer se prilikom standardnih biohemijskih ispitivanja njegovo prisustvo ne primećuje, odnosno njegove vrednosti nisu povišene, zbog čega se ukoliko se posumnja u infekciju, radi posebna vrsta testa. Koksaki virus dospeva u telo najčešće preko prljavih ruku ili dodirivanjem kontaminiranih površina na kojima može da opstane i po nekoliko dana. Razlikuju se dve vrste ovog virusa - tip A koji je po dejstvu mnogo jači i tip B, slabiji, ali i potencijalno opasniji, jer često zahvata srčani mišić izazivajući infekciju, koja može da dovede do dugotrajnih i teških zdravstvenih problema.
 • Biljni izvori kalcijuma - minerala / Lekovito bilje 25. Mart. 2010. : 4:01 - [134667]
  Suve smokve, rogač, kelj, soja i badem samo su neki od plodova koji sadrže više kalcijuma - nećete verovati-kravljeg mleka. Kalcijum je mineral, koji čini 2% čovekove telesne mase. Gradivni je element kostiju i zuba, neophodan je mišićima, prenošenje nervnih signala, za izlučivanje hormona i enzima, kao i za normalno zgrušavanje krvi. Njegov stalan nivo obezbeđuje nesmetano funkcionisanje različitih procesa u organizmu.
 • Ah, taj kašalj... / Zdravlje 1. Apr. 2012. : 6:26 - [2510]
  Kako pomoći sebi ? Umesto da uzimate sintetičke lekove, samo efikasne preparate koji će vam olakšati disane tegobe.
 • Rotkva čistač organizma! / Voće i povrće 4. Apr. 2013. : 12:42 - [2550]
  Koristi se kao lek protiv katara gornjih disajnih puteva, bronhitisa, kašlja, tuberkuloze i protiv opstipacije Jestivi deo, poznat po oštrom mirisu i manje ili više ljutom ukusu, identičan je kod obe vrste, a jedina razlika je u boji kore odakle i potiče naziv.