Zdravlje i bilje
14
Okt

Migrena – i kako je se rešiti?

Мigrena je najteži oblik glavobolje, čiji uzrok nije pouzdano utvrdjen, a pretpostavlja se da je posledica proširenja krvnih sudove u mozgu. Može se pojaviti u bilo kojem životnom dobu, no obično počinje izmedju 20 i 40, a nestaje nakon 55 godine.Tri puta češće se javlja kod žena, nego kod muškaraca uglavnom zbog hormonalnih promena pre i nakon menstruacije. Neke osobe imaju napade migrene više puta mesečno, dok druge dožive svega dve –tri takve glavobolje u životu.

Simptomi

Napad migrene često najavljuje takozvana aura, koja traje od nekoliko minuta, pa do nekoliko časova, i manifestuje se

  • ispadima u vidnom polju
  • poremećajem govora i motorike
  • promenom raspoloženja u vidu depresije ili euforije
  • nemirom
  • izraženom potrebom za slatkom hranom

Nakon toga razvija se pulsirajuća glavobolja često praćena mučninom i povraćanjem. Veliki broj obolelih se žale da im smeta svetlost, jak zvuk i pojedini mirisi. Napad migrene prestaje u roku 24h.

Lečenje

Ukoliko se glavobolja već javila preporučuje se mirovanje u zamračenoj provetrenoj prostoriji. Terapija migrene podrazumeva istovremenu primenu nekoliko metoda lečenja. Koriste se odredjeni medikamenti, a obolelima se savetuje promena načina života i ishrane. Valerijana, nana i lavanda su samo neke od lekovitih biljaka koje suzbijaju napade migrene, a treba ih koristiti preventivno.

Čaj od lavande

Kašičicu usitnjene lavande preliti sa 2dl ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 15 – 20 min. Procediti i piti dve – tri šolje čaja dnevno.

Pomešati jednake delove majorana, matičnjaka i lavande. Kašiku mešavine sipati u pola litre vrele vode, i ostaviti da odstoji pet minuta. Piti tri puta na dan po šolju.

Valerijana

Pomešati po 30gr valerijane i vratića, po 20gr nane i hajdučke trave. Tri kašike mešavine preliti sa 7,5 dl ključale vode, pa ostaviti da odstoji sat vremena. Procediti i piti u toku dana.

Nana

Kašiku lista nane preliti sa 2dl 70- procentnog alkohola, ostaviti da odstoji mesec dana na toplom mestu i nakon toga procediti. Natopiti tinkturom gazu i držati je na čelu kao oblog.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara