Zdravlje i bilje
31
Avg

Pelin

Lekovite moći pelina, poznate su od davnina, redovno su ga koristili Egipćani i Rimljani koji su svojim vojnicima davali napatiak o dove biljke kako bi im obezbedili veću snagu, dok su legionary stavljali listiće u sandale kako bi sačuvali stopala. Žbun pelina karakterističnog je mirisa, veoma je rasprostranjen, ali najbolje uspeva na novim osunčanim staništima. Dostiže metar visine, ima jaku stabljiku, sivozelene listove i žute cvetiće grupisane u cvasti, koji se formiraju od jula do septembra.

Lekoviti sastojci

Pelin sadrži niz lekovitih sastojaka, pre svega eterično ulje i gorke glikozide absintin i anapsitin, kao jabučnu, taninsku  i jantarnu kiselinu. Absintin je najlekovitija materija iz pelina, dok etarsko ulje, koje plavkastoyelenu boju duguje sastojku azulenu, ukoliko se uzme u većoj količini ima toksično dejstvo zbog visikog sadržaja ketona tujona.

Šta leči?

Vekovima se koristi za poboljšanje apetita i problema stomačnih tegoba – gorušice, nadutosti, nedostatke želudačne kiseline, čira na želucu, trovanja hranom ( NAROČITO PEČURKAMA, ALI U TOM SLUČAJU SE KOMBINUJE SA SIRĆETOM) i crevnih parazita. Čaj od ove biljke preporučuje se osobama kojima je operativnim putem uklonjena žučna kesa, dok je u kombinaciji sa žalfijom i listovima oraha izuzetno delotvoran protiv kandide, naročito ako je locirana u probavnomtraktu. Pelin čist ili u kombinaciji sa smiljem i nanom, savetuje se osobama koje pate od masne jetre ili oštećenja ovog organa prouzrokovanog toksičnim materijama, lekovima ili zračenjem. Ova biljka poznata je i kao lek protiv dijabetesa, reume, gihta, malokrvnosti, ali i depresije i nesanice. Preporučuje se za ublažavanje menstrualnih bolova, a posebno je od pomoći ženama sa neredovnim mesečnim ciklusom, dok je u kombinaciji sa žalfijom i lucerkom provereno sredstvo protiv tegoba u menopauzi.Izuzetna lekovita svojstva korisna su za funkciju celog organizma, pogotovo ako postoje smetnje u razmeni materija, kao i u slučaju gojaznosti i hormonske neravnoteže. Ova čudotvorna biljka može se koristiti i u uklanjanju buva kućnih ljubimaca.

Napomena

Jedinjenje tujon, sastojak teričnog ulja pelina deluje toksično na mišično-nervni sistem, izaziva grčeve i uzrokuje psihičke probleme. Stoga je važno prdržavati se propisanih doza i konzumirati biljku u umerenim količinama i u određenom vremenskom periodu ( ne duže od tri šolje čaja dnevno i ne duže od nedelju dana u kontinuitetu) Pelin se ne sme uzimati u sledećim slučajevima.

  • u trudnoći uzrokuje kontrakcije
  • ako postoji opasnost od moždanog udara
  • ukoliko se uzimaju preparari gvožđa

Pelin ne treba kuvati, već preliti ključalom vodom i omah procediti.

Recepti!

Čaj za bolji apetit

U dva deci ključale vode staviti staviti pola kašičice listića pelina, ostaviti da odstoji desetak sekundi, a zatim procediti. Ovako pripremljen čaj ima svetlu boju, nije previše gorak i pije se više puta na dan pomalo. Ako je previše gorajk može mu se dodati nekoliko listića nane.

Čaj protiv neredovnog ciklusa

Sto grama pelina pomešati sa jednakom količinom žalfije i peršuna. Smesu preliti sa tri šolje ključale vode promešati, poklopiti i ostaviti pola sata. Procediti i piti sedam dana pre termina menstruacije. Sa početkom menstruacije prestati sa konzumiranjem čaja.

Čaj za želudačne tegobe

Izdrobiti u avanu kašičicu pelina i po pola kašičice korena lincure, različka i rendane kore pomoranđže te 10mm štapića cimeta. Mešavinu preliti šoljom ključale vode, ostaviti da odstoji desetak minuta, a zatim procediti. Piti pomalo nakon svakog obroka.

Preparat protiv buva – kod naših kućnih ljubimaca

Svež pelin izdrobiti prstima i preliti zagrejanim jabukovim sirćetom. Ostaviti da se ohladi, razblažiti vodom i naprskati kućnog ljubimca.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara