Zdravlje i bilje
28
Mart

Proširene vene – spas obloge od kupusa i gaveza

Osećaj težine u nogama, natečeni gležnjevi, gčevi, utrnulost i svrab prvi su znaci problema sa venskim krvotokom. Osim sredstava koje prepisuje zvanična medicina, dragocenu pomoć u terapiji pružaju i pripravci od lekovitog bilja.

Proširene vene spadaju u najčešće zdravstvene tegobe, a osim genetskih predispozicija jedan od glavnih uzročnika jeste savremeni način života, pre svih dugotrajno sedenje i nepravilna ishrana. Zalisci na zidovima vena vremenom mogu oslabiti, zbog čega nisu u stanju da spreče zaostajanje krvi koja se skuplja u donjim delovima tela (ekstremitetima) i vraća u venu što povećava venski pritisak i izaziva širenje krvnog suda. Proširenja su obično locirana oko skočnog zgloba, natkolenice ili potkolenice i manifestuje se kao tamnoplave, izobličene, izvijugave i kvrgave promene, dok manje potkožne vene postaju plave ili plavoljubičaste.

Simptomi!

Početna faza bolesti karakteriše estetske promene končasta, mrežasta ili metličasta proširenja venskih sudova i u tom slučaju još ne postoji poremećaj protoka venske krvi.

Drugi stadijum, e tu se javljaju prostranija i veća venska proširenja uglavnom oko skočnog zgloba i na stopalu. Pri dužem stajanju mogu se javiti otok, bolovi, osećaj napetosti i težine u nogama i povišena lokalna temperatura. Tegobe su izraženije noću, a kod nekih bolesnica i u vreme menstruacije.

Treći stadijum karakteriše znatna proširenja potkožnih vena koja su izvijugane, nepravilno i obilno proširene do debljine prsta, a ponekad sa znacima fiksiranog tromba.

Lečenje!

Jedna od metoda lečenja jeste nošenje elastičnih čarapa i kompresivnih zavoja, koji pritiskaju vene i sprečavanju njihovo širenje. Medjutim potpuni efekat postiže se samo, ako se zavoj postavi pravilno i nosi neprekidno tokom celog dana i dovoljno dugo.

Treba ga postaviti ujutru u postelji u ležećem položaju, dok još nema otoka na nozi. Tom prilikom noga je podignuta, a obmotavanje zavoja počinje od prstiju.

Postoji nekoliko operativnih metoda u slučaju proširenih vena.

Recepti!

Kupus!

Listovi svežeg kupusa najbolji su oblog za upaljene vene. Uviti noge u listove kupusa, pričvrstiti ih zavojem i ostaviti tako preko noći. Već na početku ovog tretmana oseća se olakšanje u vidu umirenja bolova i peckanja, kao i smanjenja otoka, a nakon duže i kontinuirane upotrebe proširene vene će se znatno povući, a koža koja je pre toga takođe bila upaljena i modro crvena postaće ponovo nežna i svetla.

Gavez!

Napuniti staklenu teglu sitno iseckanima, dobro opranim i očišćenim korenom gaveza, a zatim preliti alkoholom ili domaćom rakojiom. Teglu držati na suncu ili toplom mestu oko dve nedelje, procediti i svakodnevno masirati bolna mesta.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara