Zdravlje i bilje
8
Feb

Prostata – i terapija protiv upale

Prostata je muška polna žlezda veličine kestena čija je glavna funkcija lučenje semene tečnosti. Smeštena je ispod mokraćnog dela bešike, a ispred završnog dela debelog creva. Upala prostate je česta bolest, koja bar jednom u životu pogađa 10 – 15% muškaraca, i najčešće se javlja između 20-50 godine života.

Uzroci nastanka!

Prostata je veoma osetljiva na spoljne nadražaje toplo-hladno i dugotrajnog sedenja.Čim temperatura padne ispod nule, onima koji su osetljivi, eto problema. Međutim postoje i urogenitalne infekcije izazvane mikoplazmom, ureaplazmom, hlamidijom. Kod mlađih muškaraca u 30 i 40 godinama, veći broj prostatitisa izazvan je ovim mikroorganizmima koji u organizam najčešće dospevaju putem seksualnog odnosa.

Sinptomi!

U sličaju akutne prostate javljaju se jaki bolovi, povišena temperatura , drhtavica, generakno slabo zdravstveno stanje i bolovi u predelu polnog organa, koji se šire prem leđima. Pored toga javlja se čest nagon za mokrenjem, kao i bolovi za vreme istog. Ukoliko se infekcija ponavlja upala može postati hronična. A hronična upala prostate može dovesti do steriliteta.

Lečenje!

Akutni prostatitis zahteva mirovanje, simptomatsku terapiju u cilju snižavanja temperature i ublažavanju bolova te uvođenje antibiotika. Međutim antibiotici teško prodiru u hronično zapaljenje tkiva. Pa dragi muškarci pokušajte sa lekovitim voćkicama, vitaminima..., a evo i primera.

Hrana koja se preporučuje!

Bundevine semenke poznate kao narodni lek za prostatu, a za ovaj efekat zadužen je cink kojim ove semnke obiluju. Ima ga i u ostrigama, semenkama suncukreta, ovasu, orasima, jajima, pivskom kvascu, mahunarkama, ćurećem i crvenom mesu. Zatim selen, a njegov najbolji izvor jeste brazilski orah. Omega 3 masne kiseline, riblje i laneno ulje

Recept!

Samleti pola kilograma, oljuštenih sirovih semenki bundeve i pomešati sa šoljom meda. Od ove smese napraviti kuglice, uzimati po jednu svako jutro pre doručka, dok ne utrošite kuglice.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara