Zdravlje i bilje
6
Jun

Top 10 boraca protiv lošeg holesterola!

Povišen nivo holesterola veoma je čest poremećaj, a glavni problem je to što ne daje nikakve simptome, pa je redovna kontrola krvi jedini način da se otkrije na vreme. Iako većina ljudi ne pridaje ynačaj ovom oboljenju, višak masnoće u krvi jedan je od faktora oboljenja rizika krvnih sudova koja vode kardiovaskularnim bolestima.

Važnost prevencije

Nepravilna ishrana, prekomerna upotreba namirnica životinjskog porekla..(.meso, mesne prerađevine, mleko , punomasni sirevi...) proizvoda na bazi rafinisanog šećera i belog brašna, nezdrava termička obrada, fizička neaktivnost najčešći su uzročnici povećanog holesterola. Kao i u slučaju drugih oboljenja ovde treba da važi pravilo bolje sprečiti, nego lečiti. Ali ako postoje problemi treba se pridržavati antilipidne dijete

Važnost prirodnih preparata protiv lošeg LDL

Beli luk

Ovo lekovito povrće dokazano snižava visok krvni pritisak i holesterol u krvi, te sprečava stvaranje opasnih krvnih ugrušaka. Najdelotvorniji je kada se koristi u sirovom stanju, mada se mogu i naći brojni suplmenti.

Maslinovo ulje

Snižava štetni i povećava i stimuliše korisni holesterol. Sprečava pretvaranje štetnog holesterola u toksični oblik i tako štiti arterije od plaka.

Kukurma

Glavni aktivni sastojak kukurmin snižava holesterol, i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Osim toga ima i snažno antikancrogeno dejstvo.

Grejpfrut

Pulpa ovog ploda sadrži pektin koji snižava holesterol u krvi i preventira aterosklerozu. Sok nema ovu moć pa je potrebno jesti ga celog.

Đumbir

Snižava holesterol i trigliceride koje proizvodi jetra. Najčešće se koristi kao začin, ali se od ovg lekovitog korena priprema i čaj. Podstiče cirkulaciju i širi krvne sudove koji snabdevaju krvlju ruke i noge.

Avokado

Snižava holesterol, širi krvne sudove, a mononezasićena oleinska kiselina sprečava stvranje štetnog LDL, koji uništava arterije.

Zeleni čaj

Istraživanja su pokazala da zeleni čaj snižava trigliceride i holesterol u krvi, pa samim tim štiti krvne sudove od ateroskleroze.

Imela

Ova poluparazitska biljka najčešće se koristi za regulisanje krvnog pritiska i lečenje krvnih sudova kojima povećava elastičnost, skida naslage sa njihovih zidova i poboljšava cirkulaciju.

Pasulj

Ustanovljeno je da samo pola šolje kuvanog pasulja na dan snižava holesterol za 10 procenata.

Jabukovo sirće

Naučno je dokazano da jabukovo sirće ubrzava metabolizam i jača imunitet, poboljšava cirkulaciju, štiti srce i krvne sudove, čisti organizam od toksina, snižava krvni pritisak i reguliše nivo lošeg holesterola, masnoća i šećera u krvi.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara