Zdravlje i bilje
8
Sept

Top 7 biljnih lekova protiv salmonela

Salmonela

Salmonela je bakterija koja živi u crevima životinja, a na čoveka se prenosi konzumiranjem hrane životinjskog porekla i izaziva infekciju – salmonelozu. To je česta bolest, naročito u letnjem periodu, kada je neophodan poseban oprez u kupovini, pripremi i čuvanju namirnica. Iako se lako leči, u slučaju da se infekcija proširi van creva, odnosno na unutrašnjost organa na krv može doći do opasnih komlikacija koje su opasne po život.

Simptomi salmonele

Znakovi zaraze mogu biti rizični ukoliko potiču iz zaražene vode. Iako se čini da je ljuska dobra zaštita, zaražena kokoška preneće salmonelu na jaje pre formiranja ljuske. Manje je poznato da čak i biljne namirnice, odnosno voće i povrće, mogu biti izvor infekcije salmonelom što se dešava kad sa operu zaraženom vodom ili dođu u kontakt sa zaraženim sirovim mesom.Hrana može da postane izvor zaraze ukoliko je dodiruje osoba koja je koristila toalet, a posle nije oprala ruke ili menjanja pelena.

Dijagnoza i lečenje

Salmonela se dijagnostikuje laboratorijskim testiranjem uzorka stolice.Mala deca, starije osobe i oni koji imaju zdravstvene probleme i oslabljen imunitet uzimaju antibiotike jer njihov organizam nije u stanju da se sam izbori protiv infekcije. U slučaju dehidratacije izgubkjena tečnost nadoknađuje se oralno ili intravenski. Terapija antibioticima može da se produži onoliko koliko je potrebno organizmu za izlečenje.Čak i kad simptomi nestanu, potrebno je nekoliko nedelja da se bakterija potpuno eliminiše iz ocreva.

7 biljaka

Pomešati 20 gr dinjice i po 10 gr vranilove trave lista kupine, petrovca i orahovog lista. U 6 dl ključale vode staviti kašiku mešavine i kuvati još tri minuta. Skloniti sa ringle poklopiti i nakon pola sata procediti. Piti tri puta dnevno po jednu šolju pre jela.

  • Svakodnevno pojesti 250 gr kupina ili crnih ribizli.
  • Konzumiranje belog luka najmanje dva čena.
  • Hrizantemu staviti u litar rakije i ostaviti da odstoji 15 dana. Piti po potrebi.
  • Origano ulje dokazano ubija preko trideset vrsta bakterija.
  • Propolis kapi prirodan lek.
  • Sok od rena ima snažno antibakterijsko dejstvo.

Važna napomena

U slučaju povišene temperature, proliva i povraćanja od velikog značaja je veliki unos tečnosti da ne bi došlo do dehidratacije koja može biti opasna po život. Neophodno je izbegavati kafu, slanu hranu i napitke sa šećerom i konzumirati flaširanu vodu, supu i biljne čajeve.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara