Zdravlje i bilje
3
Jun

Biljke za zdravo srce

U lečenju naročito prevenciji ovog obolenja, veoma je važna pravilna ishrana, izbegavanje duvana, alkoholnih pića, a ne bi trebalo zaobići preparate na bazi bilja, pre svih gloga i peršuna.

Srčana insufijencija-slabost, podrazumeva stanje u kojem srce ne obezbeđuje dovoljan dotok krvi u druge organe i tkiva, iako je priliv u levu i desnu komoru normalan. U poslednje vreme, pojačan je broj bolesnika sa ovom dijagnozom, što je pre svega posledica loših životnih navika. Srčana slabost je veoma ozbiljno stanje koje sve češće pogađa i mlađe osobe, a u velikom broju slučajeva ima i smrtni ishod.

Uzroci nastanka

Slabost srca ponekad je posledica infrakta miokarda i drugih kardiovas-kularnih bolesti, naročito povišenog krvnog pritiska koji dovodi do prevelikog naprezanja srčanog mišića. Začepljenje koronarnih arterija, infekcije srčanog mišića – miokardis, urođene i stečene srčane mane, ali i izloženost hemikalijama i otrovima, uključujući alkohol, duvan i droge, takođe mogu izazvati insufijenciju ovog vitalnog organa, a potencijalni izazivači ovog poremećaja jesu i anemija, dijabetes i gojznost.

Simptomi

U početnom stadijumu bolest ne daje gotovo nikakve simptome, a vremenom dolazi do blagih tegoba, kao što su umor, slabija kondicija, kratak dah i poremećaj disanja. U početku znaci oboljenja manifestuju se samo ako je osoba fizički aktivnija, dok se kasnije ispoljavaju ukoliko se minimalno napreže, pa čak i u mirovanju. Organizam toliko oslabi da postaje nesposoban za bilo kakve aktivnosti, a zbog nedovoljne snabdevenosti krvlju i njenog otežanog protoka kroz pluća i krvne sudove, dolazi do zadržavanja vode u organizmu i pojave otoka. Ako je slabija desna srčana komora, otoci se javljaju uglavnom na nogama-potkolenicama i člancima, dok u slučaju veće slabosti leve komore može doći do nakupljanja vode u plućima, stanja koje je vrlo ozbiljno i može ugroziti život bolesnika.

Prevencija i lečenje

Pravovremeno otkrivanje bolesti, kroz prepoznavanje simptoma i redovne kardiološke preglede, od ključnog su značaja u prevenciji i određivanju adekvatne terapije za bolesnike sa srčanom insufijencijom. Ipak još važnije je na vreme promeniti životne navike kako bi se zdravlje srca što duže na optimalnom nivou. Prestanak pušenja i konzumiranja lkohola u velikoj meri snižavaju rizik od oštećenja srčanog mišića i infrakta, a utiče i na smanjenje krvnog pritiska. Postoji veliki broj lekova koji se prepisuju u slučaju srčane slabosti, a izbor zavisi od simptoma, udruženih bolesti opšteg stanja bolesnika i njegovog načina života. U većini slučajeva uključuje se više medikamenata koji moraju da se uzimaju doživotno.

Značaj ishrane

Dokazano je da ishrana ima izuzetno važnu ulogu u očuvanju zdravlja srca, prevenciji, ali i lečenju i produžavanju života obolelih. Osobe sa slabim srcem treba da smanje dnevni unos vode i soli jer srčana slabost dovodi do njihovog zadržavanja u organizmu, zbog čega se javljaju otoci na gležnjevima i stomaku, povećanje telesne težine i nakupljanje tečnosti u plućima. Ukupan dnevni unos tečnosti ( voda, kafa, čaj , jogurt...) ne bi smeo da prelazi 1,5l. Kalijum je važan za normalno funkcionisanje organizma, pa ga je potrebno unositi u dovoljnim količinama, naročito ukoliko bolesnik koristi diuretike ( lekove koji podstiču izbacivanje viška vode iz organizma), jer se u tom slučaju gubi veća količina ovog dragocenog minerala. Dobri izvori kalijuma jesu riba, jabuke, zelena salata, cvekla, banane, krompir, sušene kajsije, paradajz, pasulj... Neophodna je i redukcija masne hrane koja dovodi do povećanja holesterola u krvi, začepljenja arterija i gojaznosti, što otežava rad srca. Iz ishrane treba potpuno izbaciti mesne prerađevine (viršle, salame, mesne nareske, paštete, slaninu, šunku, kobasice...)..(puter, margarin, rafinisana ulja, slane i slatke grickalice, pavlaku, masne i slane sireve. Umesto toga preporučuju se riba ( pastrmka, skuša, losos), pečena u foliji nemasno meso, mahunarke ( pasulj, sočivo, leblebije, grašak, soja), integralne žitarice, semenke (lan, susam, bundeva), povrće, voće, maslinovo ulje i nemasni mlečni proizvodi, prvenstveno probiotiski jogurt.

Svašta – nešto...

Čaj od orahovih pregradaka

Pregrš pregradaka iz jezgra oraha prokuvati u 5dl vode, ostaviti da odstoji deset minuta, procediti i piti u gutljajima.

Vino za srce

Staviti u šerpu deset svežih stabljika peršuna, zajedno sa listovima, 1l crnog vina i 1-2 kašike vinskog sirćeta. Kuvati deset minuta na tihoj vatri, malo prohladiti i dodati 300gr bagremovog meda. Toplo vino sipati u flaše koje su dezinfikovane alkoholom i dobro zatvoriti. Uzimati 1-2 kašike dnevno.

Mešavina bilja za slabo srce

Pomešati jednake delove valerijane, matičnjaka, gloga, nane i rutvice, pa pet kašika mešavine preliti sa1l vrele vode. Nakon petnaest minuta procediti i piti u toku dana.

Sok od peršuna i limuna

Prokuvati 1,5l vode i ostaviti da seohladi. Tri vezice peršuna-bez korena, iseći na krupnije delove. Limun oprati sodom bikarbonom i iseći na kolutove. Ovako pripremljen peršun, i limun potopiti u prokuvanu i ohlađenu vodu pa ostaviti da stoji jedan dan, uz povremeno mešanje. Nakon 24sata sve izmiksati i piti po 1dl soka dnevno. Peršun je odličan diuretik, a limun je izvrstan za srce, prvenstveno zahvaljujući visokom sadržaju kalijuma.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara