Zdravlje i bilje
26
Sept

Blagotvorni gorki koren - srčenjak

Ova zeljasta travka zvana srčenjak upotrebljava se u lečenju anemije, i problema sa digestivnim traktom, a koristi se i za ispiranje gnojnih rana i saniranje hemoroida. Srčenjak je višegodišnja zeljasta biljka koja raste na vlažnim plninskim livadama i oko bara, a može da se nađe i u nizijama, kao i u šumskim predelima. Iznad zemlje iz rizoma izrasta jezičasto kopljasto lišće i stabljika visine do jednog metra na kojoj su retko raspoređeni listovi različitog oblika i veličine.

Lekovito dejstvo

U lekovite svrhe upotrebljava se izvađen i osušen rizom srčenjaka, koji se vadi u martu ili aprilu, odnosno septembru ili oktobru. Izvađen podanak se očisti od korenja, stabljike i truleži, a zatim opere u hladnoj vodi. Posle čišćenja, rizom treba iseći na sitne komadiće i osušiti na hladnom mestu gde ima promaje. Tako osušen podanak nema miris, ukus mu je vrlo opor i pomalo gorak. Treba ga čuvati zaštićenog od svetlosti i ne duže od dve godine. Rizom srčenjaka upotrebljava se za spravljenje ekstrata i mešavine čajeva, koji se upotrebljavaju u lečenju malokrvnosti, proliva, upala usta i desni. Za jelo se koriste sasvim mladi listovi i stabljike, od njih se spremaju čorbe, variva i salate. Mladi listovi sadrže oko 50 mg vitamina C.

Recepti

Čaj od srčenjaka

Dve velike kašike ili 50 gr usitnjenog korena srčenjaka potopiti u jedan litar mlake vode, ostaviti da odstoji od 3-4 sata, a zatim procediti. Ne valja ga kuvati jer u sebi sadrži skrob. Piti 2-3 šoljice dnevno, pre jela.

Ispiranje usne duplje

Potopiti 8 gr srčenjaka u vodu, te koristiti za ispiranje usta u slučaju upale sluznice sa ranicama ili težih oblika proliva.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Ima 1 komentar
Johnb972
July 25, 2014 - 22:53
reverse phone lookup cell free I wish to voice my gratitude for your generosity giving support to individuals eceaccgdkfdf

Prikaži/Sakrij Formular komentara