Zdravlje i bilje
28
Jan

Bokvica

Bokvica je jedna od najrasprostranjenijih biljaka, a njena lekovita svojstva cenjena su od davnina.Sirup od bokvice čisti krv od otrovnih materija. Sveži, oprani listovi stavljaju se na posekotine, ogrebotine i druge površinske povrede kože i slizokože, na mesto ujeda drugih otrovnih insekata, pasa i zmija.Njen list pojačava lučenje tečnosti u plućima i time olakšava iskašljavanje guste sluzi iz organa za disanje.Povoljno deluje na organe za varenje, takođe je dobar biljni lek protiv rvenila kože i akni. Kako je jestiva i zdrava može se servirati i kao ukusna prolećna salata, jer sadrži vitamion C, vitamin A, fitonocide i soli kalijuma, koje možete pomešati sa mladim lišćem maslačka, dragoljuba i potočarke začiniti bundevinim uljem., limunovim sokom i morskom solju. Takođe bokvicu možete da barite i sa koprivom i dobićete fino varivo.

Repa za ispucale pete

Oljuštite repu, pa je isecite, skuvajte i zgnječite, pa je nanesite na ispucalu kožu peta. Obujte čarape i ostavite da deluje preko noći. Ovaj tretman treba da primenjujete barem sedam dana, a kada ispucali delovi počnu da zarastaju, onda to činite dva puta nedeljno.

Za glatka stopala

U čašu iscedite sok od limuna, dodajte dve kašike maslinovog ulja, pola šiljice mleka i pomešajte. Ovu mešavinu nanesite na stopala, pa isperite posle dvadeset minuta.

Bokvica protiv žuljeva

Listovi bokvice dobri su za sprečavanje žuljeva na nogama. U cipele koje vas žuljaju stavite nekoliko listova bokvice i nećete dobiti žuljeve.

Lekoviti recepti

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara