Zdravlje i bilje
4
Jan

Bor - spas za disajne organe

Ovaj blagotvorni četinar od davnina se koristi u lečenju bronhitisa, kašlja, upale grla, kao i reumatizma. Jedan je od najrasprostranjenijih četinara, ima koren koji duboko prodire u tlo i bogatu krošnju u obliku kišobrana. Skoro svi delovi bora imaju lekovita svojstva i koriste se u narodnoj medicini, a sakuoljaju se u februaru, martu i aprilu.

Blagotvorni sastojci

Iglice bora se upotrebljavaju neposredno posle branja, jer sušenjem gube vitamin C , a posle godinu dana potpuno gube lekovita svijstva. Svi delovi ove biljke sadrže etarska ulja i smole, a kora u svom sastavu ima i tanine, gorke materije i flavonska jedinjenja, a bogat je i pinitolom koji reguliše nivo šećera u krvi.

Lekovito delovanje

Iglice se koriste kao sredstvo za dezinfekciju, dok se od smole skupljene iz zasečenih delova na stablu, prave melemi i kreme koji ublažavaju reumatske tegobe. Preparat se nekoliko puta nanosi u toku dana na bolno mesto, a preporučuju se i kupke od mladih borovih pupoljaka. Ulje od borovih izdanaka utljava se u kožu i postiče cirkulaciju perifernih krvnih sudova, ublažava upalu pluća i disajne puteve, deluje umirujuće na sluzokožu respiratornog trakta i koristi se za inhalaciju u slučaju infekcija.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara