Zdravlje i bilje
28
Jan

Bršljan

Večina nas bršljan gleda kao travu koja se puže, pa vas sve to nervira i onda uzmete i odsečete ili iščupate. A, o samoj moći i lekovitosti niste znali, bršljan čuva ono sa čim živimo, čuva naše srce.Već u malim količinama deluje na naše krvne sudove i srce, alekoviti delovi biljke su listovi i delovi stabljike sa cvetovima. Koristi se za lečenje bolesti slezine, polipa u nosu, bolesnih očiju, kamena i peska u bubrezimas, upale mokraćne bešike i belog pranja kod žena.Koristi se u lečenju kožnih bolesti, a plod bršljana treba oprezno koristiti. Mešanjem sa preslicom i nanom koristi se u lečenju nekih unutrašnjih bolesti, a čaj protiv reumatskih tegoba mora se pažljivo koristiti, isto tako kod upale želuca i creva, za regulaciju menstrualnog ciklusa, kod kašlja... Kada se sok ušmrkne pomaže kod polipa u nosu, za uklanjanje celulita je nezaobilazan dodatak, a zbog enzima koje poseduje dobar je i za proširene vene. E, sad ako perete kosu čajem od bršljana uklonićete perut.

Bršljan je koliko lekovita, toliko i otrovna biljka pa ga treba pažljivo koristiti.

Proširene vene!

Jabukovim sirćetom, strljajte kožu ujutru i uveče. Pobljošanje se vidi nakon mesec dana.

Eterična ulja čempresa i mastike!

Koriste se isključivo za spoljnu upotrebu

Po pedeset kapi eteričnog ulja čempresa i mastike pomešajte sa 30ml hladnog seđenog ulja tamanua i 70ml hladnog seđenog ulja suncukreta. Nanosite jedan ili dva puta dnevno na područja sa proširenim venama.

Divlji kesten

Potrebno je

  • 12-15 zrelih plodova divljeg kestena, sveže ubranih.
  • 2,5dl konjaka

Priprema

Kesten sitno izrendajte zajedno sa korom, tavite u teglu i prelijte konjakom. Ostavite da odstoji šest do osam sedmica. Nekoliko kapi dodajte u vodu i pijte za cirkulaciju, proširene vene, hemoroide.

Lekoviti recepti

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara