Zdravlje i bilje
3
Jun

Celer štiti od raka

Koren i lišće Celera bogati su mineralima, vitaminima, nutritijentima, esecijačlnim uljima, a sadrže i fito elemente koji uklanjaju slobodne radikale i zaustavljaju rast malignih ćelija.

Celer

Celer je dvogodišnja zeljasta biljka, čija je stabljika visoka od 30 do 100 cm, listovi su tamno zeleni i sjajni, perasto razdeljeni, a koren mesnat i vretenastog oblika. Koren i lišće bogati su mineralima, vitaminima, nutritijentima i esecijalnim uljima koji mu daju karakterističan jak miris, a zanimljivo je da se specifična aroma zadržava i nakon sušenja.

Lekovito dejstvo

U lečenju raznih bolesti koriste se pre svega koren i lišće, a nešto ređe stabljika i semenke. Celer sadrži supstance koje relaksiraju arterije, smanjuju lučenje hormona stresa i smanjuju koncentraciju lošeg holesterola. Pomaže u lečenju astme, reume, gihta, mokraćnih puteva, bubrega, poboljšava apetit, krvnu sliku i cirkulaciju i otklanja probleme sa probavom. Ovo povrće sadrži fitoelemente pod zajedničkim nazivom kumarin koji eliminišu slobodne radikale i tako sprečavaju oštećenje ćelija, a utvrđeno je da jedan od sastojaka biljke zaustavlja umnožavanje ćelija raka. Takođe, redovnom upotrebom celera može da se spreči stvaranje kamena u bubregu i žučnoj kesi. Lekovitim materijama, posebno je bogat sveže pripremljen sok od korena, kome se mogu dodati i listovi i stabljika, koji mu doduše daju pomalo gorak ukus. Ovaj napitak može da se meša sa drugim sokovima, a pozitivno utiče na izlučivanje mokraće, te se preporučuje u slučaju svih oboljenja koja zahtevaju primenu diuretika. Lišće celera dobar je izvor vitamina C i stoga poboljšava imunitet i ublažava prehlade. Celer se može naći preko cele godine.

Vitaminski napitak

Oljuštiti, očistiti i izrendati koren celera, tri šargarepe, po jednu cveklu i belu rotkvu, pa dodati 2 dl soka od limuna, malo ulja i po želji soli i šećera. Ovaj osvežavajući napitak podiže nivo energije, te ga je najbolje piti ujutru.

Sok protiv glavobolje i umora

Izrendati 4 celera i 2 šargarepe, dodati im 2dl vruće vode i sok od 1 limuna. Sipati u staklenu posudu i ostaviti da odstoji preko noći. Narednog dana sok procediti kroz lanenu krpu, pošećeriti po ukusu i dobro promešati. Sok se preporučuje protiv glavobolje i umora, ali i u slučaju srčnih oboljenja. Sveže pripremljen sok piti 3 puta dnevno, po 2-3 supene kašike, najmanje sat pre jela.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara