Zdravlje i bilje
5
Dec

Čistač organizma – Iđirot

Iđirot i njegova lekovitost su prave riznice zdravlja. Osim što otklanja probavne tegobe, umiruje nerve i ublažava prehladu i grip, stimuliše izbacivanje štetnih materija iz organizma.Iđirot je biljka koja hiljadama godina raste na istoku – Kini, Japanu i Indiji. U tradicionalnoj Kineskoj medicini je veoma cenjen, čak mu je jedan car nadenuo ima „ onaj koji produžava život“. U starom Rimu spravljao se balzam od ove biljke za očuvanje lepote, dok se u drevnoj Grčkoj upotrebljavao za lečenje tegoba izazavnih oboljenja probavnog trakta. Tokom 18 veka primena ove biljke počela je da jenjava, pa danas uglavnom raste samoniklo i može se pronaći uz obale reka, močvara i potoka. Iđirot je u narodu poznat kao „ temišvarka“ ili „ vodeni božur“ , ima pljosnatu stabljiku koja može da naraste do jednog metra, sa dugačkim sabljastim listovima i grozdastim cvastima u obliku klipa koji se sastoji od žutih cvetića.

Lekovita svojstva!

U lekovite svrhe koristi se kao podanak koji izbija iz dugačkog korena, a ubire se u rano proleće ili kasnu jesen. Upotrebljava se pre svega za ublažavanje tegoba izazavnih oboljenjima probavnih organa, pomaže u slučaju nadutosti, gastritisa, gorušice bolova i grčeva u želucu. Budući da obiluje vitaminom C, deluje protiv prehčade i gripa, snižava temperaturu i pročišćava organizam, dok jod iz Iđirota poboljšava koncentraciju i pamćenje. Oblozi od rakije i samlevenog podanka biljke primenjuju u terapiji čireva na koži. Ima sedativno dejstvo pa se preporučuje u slučaju nervne napetosti, a pošto mirisom veoma podseća na cimet, može poslužiti i kao začin.

Čaj za ublažavanje želudačnih tegoba

U 2, 5dl sipati kašičicu Iđirota, preliti ga hladnom vodom i ostaviti da odstoji od 8 – 12 sati. Nakon toga čaj procediti, podgrejati i piti u gutljajima, najbolje neposredno pre i posle obroka. Ne sme se popiti više od šest gutljaja dnevno.

Napomena

Ne upotrebljavati Iđirot u slučaju pojačane sekrecije želuca.

Tinktura

Preliti 10 gr izdrobljenog ili narezanog podanka sa 100 ml 70% alkohola i ostaviti da odstoji – (tri nedelje) umesto alkohola može da posluži i rakija. Tinktura se koristi za masažu u slučaju reume, bolova u zglobovima i mišićima, nakon fizičkog napora. Ovako pripremljena, ali razredjena tečnost preporučuje se u terapiji kožnih osipa. Oralno ne sme da se uzima bez nadzora lekara.

Kupka za promzline

Oko 200 gr podanka Iđirota staviti u 5 L hladne vodei ostaviti da odstoji 12 sati. Nakon toga zagrejati do ključanja i sipati u kadu, pa natočiti ostatak vode iz slabvine kako bi se postigla odgovarajuća temperatura. Banjati se dvadeset minuta, a potom se utopliti i ležati u krevetu najmanje jedan sat.

Vino od Iđirota

U 1,5 l belog vina staviti 30 gr osušenog korena Iđirota i ostaviti da odstoji od 6 – 8 nedelja. Nakon toga procediti i sipati u flaše. Ovaj napitak jača organizam, a delotvoran je i za jačanje želuca.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara