Zdravlje i bilje
22
Jul

Crvena i Crna Ribizla

Sočna ribizla je bogata vitaminom C, pomaže u lečenju raznih infekcija, bubrežnih tegoba, pospešuje rad creva i podstiče izkučivanje štetnih materija iz krvi. Ribizla je veoma rasprostranjeno voće koje se jede sveže, koristi u kulinarstvu za spremanje džemova, pekmeza i soka, a poznato je i po svojim lekovitim svojstvima. Uspeva na mestima koja su izložena suncu i dobroj ventilaciji, ali neophodna joj je i vlaga.

Crvena ribizla - Ribes rubrum

crvena ribizlaCrvena ribizlaCrvena ribizla grmovita je biljka koja dostiže visinu od jednog do dva metra, u zavisnosti od kvaliteta zemljišta i položaja staništa. Plodovi ribizle imaju izrzitu crvenu boju, a veličina bobice kreće se od pet do sedam milimetara u prečniku. Bobice imaju kiselkasto sladak osvežavajući ukus, izuzetno su sočne i to je najlekovitiji deo biljke.

Lekovito dejstvo crvene ribizle

Bobice crvene ribizle jačaju apetit i podstiču lučenje žlezda slinovnica... U narodnoj medicini crvena ribizla poznata je kao voće koje otvora apetit, jača organizam i čisti ga od nagomilanih štetnih materija (posebno mokraćne kiseline). Zbog obilja svežih vlakana u semenkama svežih bobica crvene ribizle pospešuju rad creva, a zahvaljujući drugim lekovitim sastojcima ubrzavaju oporavak posle hiruške intervencije.

Crna ribizla - Ribes nigrum

crna ribizlaCrna ribizlaCrna ribizla veoma nalikuje na crvenu, samo što njeni listovi sa donje strane imaju uljne žlezde. Cvetovi su joj žučkasto-zeleni, a po rubovima crveno-smeđi dok su bobice u početku takođe crvenosmeđe boje, a kada sazreju postaju crvenije i tamnije.

Lekovizo dejstvo crne ribizle

Visok sadržaj vitamina C, crna ribizla sprečava i leči teške infekcije, a pre svega upalu pluća. Plodovi i sok ove biljke veoma su korisni u slučaju bubrežnih bolesti, grčeva i bolova probavnih organa. Preporučuje se za jačanje i čišćenje krvi. Čaj od crne ribizle povoljno utiče na rad bubrega i ublažava tegobe izazvane reumom i gihtom. Plod ribizle i njegove prerađevine potpomažu normalizaciji i stabilizaciji krvnog pritiska, posebno se preporučuje osobama koje su sklone anemiji. Utvrđeno je da sok crne ribizle pomaže u slučaju krvarenja iz desni i proširenih vena i pozitivno utiče na povećanje koncentracije i pamčenje.

Recepti

Čaj od lista ribizle

Čaj od listova crne ribizle preporučuje se u slučaju vodene bolesti, bolnog mokrenja, proliva, kolika, migrena, upornog kašlja i kao preventivno sredstvo protiv stvaranja peska u mokraćnoj bešici.

Dva prstohvata isitnjenih listova crne ribizle izručiti u dva decilitra vode, procediti i piti.

Džem od ribizli

Sastojci:

  • 2 kilograma ribizli
  • 1,5 kilograma šećera

Priprema:

Od šečera sa malo vode skuvati gust sirup i u to dodati očišćene, oprane i dobro oceđene ribizle. Kuvati uz povremeno mešanje oko jedan sat, a gotov džem sipati u zagrejane tegle i staviti u mlaku rernu, da se na površini uhvati korica. Sutradan povezati i ostaviti na tamnom mestu.

Lekovito bilje kuhinjica

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara