Zdravlje i bilje
9
Apr

Domaći losion protiv peruti

Perut je posledica odumiranja ćelija glave, a ukoliko je taj proces ubrzan formiraju se ljuspice (perut), uočljive na temenu i duž čitave kose. Ovaj poremećaj neretko je praćen sa svrabom i crvenilom vlasišta, a pri to deluje vrlo neestetski zbog čega može značajno uticati na gubitak samopouzdanja.

Uzroci

Razlozi za pojavu peruti mogu biti različiti – trtiranje kose agresivnim i jakom šamponima, korišćenje nesdekvatnih preparata za kosu (gelovi, kreme, lakovi, farbe). Uzrok mogu da budu i gljivice koje su prirodno nastanjene u koži glave, i u normalnim uslovima ne izazivaju posledice, ali usled određenih klimatskih ili hormonskih promena, počinju brže da se razmnožavaju i nakupljju na vlasištu.

Lečenje

Ruzmarin, kopriva, čičak i kamilioca sadrže supstance koje efikasno usporavaju proces odumiranja ćelija kože glave. Perut se leči korišćenjem adekvatnih šampona, koje treba odabrati prema tipu kose, od čega zavisi i učestalost njenog pranja. Kosu bi trebalo prirodnim putem sušiti, i izbegavati upotrbu sredstava kao što su gelovi, farbe, lakovi... Takođe korisni su potpuno prirodni šamponi od koprive, ruzmarina, žalfije i drugih biljaka čije aktivne supstance ubrzavaju uklanjanje peruti.

Losion od koprive

Oko 100 gr mladog lišća koprive staviti u litar ključale vode, skloniti sa vatre i dodati četiri supene kašike cveta kamilice, ostaviti da odstoji dva sata, a zatim procediti i sipati 300 ml vinskog sirćeta. Losionom kvasiti koren kose i vlasi po pola sata svaki drugi dan. Jednom nedeljno isprati kosu ovom tečnošću.

Losion od čička i ruzmarina

Napraviti mešavinu od po pet supenih kašika iseckanog lista čička i ruzmarina, pa sipati u litar ključale vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata, a zatim procediti. Kvasiti koren kose pet večeri uzastopno, a šesto veče kosu isprati čajem od kamilice.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara