Zdravlje i bilje
3
Sept

Egzotično voće

Upoznajte se sa ukusom i sastojcima ličija, voća strasti, kakija, papaje, avokada i kumkvate, saznajmo koje je njihovo blagotvorno dejstvo i naučimo kako da ih koristimo.

Jelovnik baziran na svežim sezonskim i domaćim namirnicama, ponekad treba obogatiti voćem i povrćem koje potiče od najudaljenijih krajeva planete, a sve češće ih srečemo u bolje opremljenim supermarketima.

Liči (azijska trešnja)

Liči ili ti azijska trešnja, poreklom je iz Kine, gde se uzgaja preko 4.000 godina. Kora ličija je crvenkastosmeđa, a ispod nje je providno meso koje obmotava košticu. Lekovita svojstva ličija pokazala su da liči ima jaka antioksidantna svojstva zbog čega preventivno deluju na nastanak ćelija raka.

Kako se koristi ?

Nožem napraviti mali rez na kori, pa je oljuštiti prstima, providno meso preseći napola i iz njega izvaditi košticu. Najbolje je kada se liči jede svež, a ne iz konzerve ili sušen, jer tada gubi dragocene sastojke. Izbegavajte plodove tamnije boje i ispucale kore.

Avokado

Avokado je tropsko voće poreklom iz Brazila i Meksika. Avokado ima oblik kruške sa spoljnom korom tamnozelene ili tamnoljubičaste boje, meso je meko žuto- zeleno, a u njegovom središti nalazi se koštica. Lako se vari, a ukus mu je sladak i pikantan.

Lekovita svojstva avokada su da sadrži najviše gvožđa, vitamine A, B, C i E snižava nivo holesterola u krvi, a preporučuje se i osobama na redukcionoj dijeti.

Kako se koristi ?

Preseći ga nožem odstraniti semenku, iseći na četvrtine i oljuštiti koru. Jede se ivek sirov, a koristi se i kao prilog jelima, posoljen i zaliven limunovim sokom i maslinovim uljem. Plod je zreo kada je pri blagom stisku njegova unutrašnjost meka pout putera.

Voće strasti

Voće strasti je veoma ukusno a poreklom je iz Kine, i priznaćete da zvuči veoma lepo pogotovo „strasti” pa moram da se i našalim malo sa Vama.

Plodovi izgledaju kao ping-pong loptica, meso je želatinasto, sočno i ispunjeno sitnim košticama. Sadrži sastojke koji deluju sedativno, što znači otklanjaju nervozu, pa se preporučuju osobama pre spavanja da pojedu nekoliko plodova.

Kako se koristi ?

Voće strasti treba preseći napola, i jesti pulpu kašikom. Ako je kora ploda naborana, to je znak da je voće zrelo za konzumiranje, a može se iscediti u veoma ukusan sok.

Kaki

Kaki, zvuči smešno, ali ipak Kaki je Japanska trešnja sočna i slatka sa svojim poreklom iz Azije, gde se mogu naći verovali ili ne stabla stara i do 500 godina. Plod kakija je narandžast sa prozirnom opnom ispod koje je mekano meso. Kaki je bogat vitaminom C i provitaminom A pa pomaže u borbi protiv starenja ćelija. Koristi se za lečenje zatvora, upale creva, hemoroida, stomačnih tegoba i snižava povišen krvni pritisak.

Kako se koristi ?

Da bi plod poprimio pravu aromu, mora biti sasvim zreo, skoro crven i mekan da bi mogao da se jede kašičicom. Tvrdi plodovi za nekoliko dana sazrevaju na sobnoj temperaturi. Od kakija se prave sok, džem, sirup i voćna salata.

Kumkvat

Ovaj lekoviti plod , koji se zbog lepota cvetova i lišća gaji i kao ukrasna biljka, potiče iz Kine ali ima ga i u Brazilu, Španiji, Argentini, Kaliorniji i Južnoj Africi. Plod je narandžastog oblika, kao sitna narandža, malo manja od oraha. Lekovita svojstva su da je bogat vitaminima A, B, C, kalcijumom i gvožđem koji su neophodni za jačanje imuniteta. Štiti od prehlade.

Kako se koristi ?

Kumkvat se jede zajedno sa korom koja je slatkasta i izuzetno prijatnog mirisa. Ukoliko je svetlonarandžaste ili žućkaste boje, ima gorak ukus. Od ploda mogu da se prave želei, džemovi, kompoti, sladoled i voćne salate.

Papaja

Papaja tropska dinja uzgaja se u Južnoj Americi, Indiji i Južnoj Africi. Stablo papaje slično je palmi, a plodovi mogu da budu teški i do deset kilograma, kora zrelog ploda je žute i narandžaste boje sa braon mrljama. Sadrži enzim papain koji povoljno utiče na varenje i pomaže u zarastanju rana. Koristi se za spravljenje salata, a nezreli plodovi mogu da se kuvaju kao povrće.

Top zdravlje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara