Zdravlje i bilje
21
Jul

Ginko biloba

Ova biljka deluje blagotvorno na ceo organizam-ublažava tegobe koje izazivaju bolesti bubrega i jetre, kao i kardiovaskularna obolenja, a poboljšava i pamćenje, pa se njeno korišćenje preporučuje u slučaju većeg intelektualnog napora, loše koncentracije, ali i Alchajmerove bolesti.

Ginko bilobaGinko bilobaGinko biloba je biljka sa Dalekog istoka i najstarije je drvo na našoj planeti, a pojedini primerci ovog čudesnog stabla žive i po hiljadu godina. Drevni kinezi koristili su lišče i semenke ginka za lečenje i poboljšanje mentalnih funkcija, ali i za lečenje astme, bolesti bronhija i pluća, kao i za poboljšanje periferne i moždane cirkulacije. Savremena medicina prihvata preventivno i lekovito delovnje ginka. Istaživanja lekovitog delovanja ginka ukazuju na njegovo snažno antioksidatno dejstvo, prvenstveno zbog visoke koncentracije flavonoida. Lišće ginko bilobe, između ostalog, sadrži flavonoide kempferol, kvercetin, izoramnetin i druge glinkoide, proantocijanidine, eterična ulja i taninsku kiselinu.

Lekovito dejstvo

Ginko poboljšava memoriju i druge moždane aktivnosti, deluje blago antidepresivno, a pokazuje delotvornost i u slućaju migrene. Olakšava tegobe kod astme, alergija, Alchajmerove bolesti, sprečava trombozu, reguliše povišeni kao i sniženi krvni pritisak. Preporučuje se i u slučaju oboljenja jetre i bubrega, upala, impotencije, zujanja u ušima, slabijeg sluha i vida, vrtoglavica i hemoroida.

Ginko biloba je odličan borac protiv slobodnih radikala-jak je antioksidant.

Tekst uzet iz časopisa Top Zdravlje.

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara