Zdravlje i bilje
16
Avg

Hajdučka trava

Hajdučka trava je samonikla višegodišnja zeljasta biljka, koja raste u umereno kontinentalnoj klimi, prijatnog je mirisa i gorko-slanog ukusa. Cveta od juna-avgusta meseca kada se i bere njen najlekovitiji deo, a to je cvet. Listovi hajdučke trave mogu da se skupljaju i do kasne jeseni.

Prirodni aspirin

Čaj od hajdučke trave koristi se za poboljšanje apetita, u slučaju želudačnih tegoba, nadimanja i teškog varenja. U narodnoj medicini koristi se za brže zarastanje rana i ublažavanje bola, spolja se upotrebljava za ispiranje, kao i za spravljanje kupki i obloga. Kod osetljivih osoba može izazavati alergiju, pa se u tom slučaju koriste samo mlade, tek procvetale biljke.

Lekovito dejstvo

Čaj od osušenih cvetova hajdučice umirujuće deluje na stomačne tegobe, otklanja nadutost, grčeve, žgaravicu i upalu želudačno-crevnog trakta.Za bolju cirkulaciju i pročišćavanje treba koristiti listove i cvetove ove biljke. U kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma. Dve supene kašike listova peršuna i cvetova zove preliti sa četvrt litre ključale vode, pa ostaviti da odstoji petnaest minuta. Ovako spremljen čaj treba piti uz obroke.

Hajdučku travu zovemo prirodnim aspirinom, jer u kombinaciji sa medunikom, dobija svojstvo slično aspirinu, te efikasno ublažava sve vrste bolova i migrenu. Jednu supenu kašiku listova i cvetova osušenih i medunike, pomešati u istoj razmeri, popariti sa 2dl kipuće vode. Čaj piti po potrebi.

Kapi hajdučke trave povoljno deluju na nervni sistem, u slučaju nesanice i emotivnog šoka. Nekoliko kapi ulja od ove biljke nakapati pod jezik ili rastopiti u čaši mlake vode, pa piti na svakih pola sata.

Lekovito bilje kuhinjica

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara