Zdravlje i bilje
28
Jan

Heljda

Heljda je veoma korisna namirnica, mada je zeljasta biljka njen ukus najviše podseća na orah, a izgled na žitarice.U sebi sadrži visok procenat aminokiselina i proteina, pa se zbog toga preporučuje u vegeterijanskoj ishrani, bogata je sadržajem vlakana I upravo zbog toga daje osećaj sitosti, što je svrstava u poželjne namirnice tokom dijete. Pored navedenog helda je korisna i protiv hipertenzije. Od heljdinog brašna pripremaju se razna jela kao hleb, peciva, palačinke, kolači rezanci… a od griza se mogu praviti knedle. Bogata je mineralima, sadrži kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, natrijum, gvožđe. Leči bolesti disajnih organa, nesanicu, glaukom. Odlična je hrana za decu, a od njenih ljuspica prave se medicinski jastuci koji ublažavaju tegobe i garantuju miran san. Za sve ovo što je prethodno napisano u potpunosti se slažem, i redovno koristim jastuk.Narodna medicina preporučuje cvet biljke protiv kašlja i sluzi u gornjim disajnim putevima. Čaj od lista i cveta heljde upotrebljava se za aterosklerozu, naročito ako je kombinovana sa povišenim krvnim pritiskom. Kaša od heljde je takođe lek protiv bolesti želuca I creva, a pomaže  pri nervnom rastrojstvu, malokrvnosti i gojaznosti.

Supa od heljde!

Cela zrna heljde pre kuvanja potopite u vodu na nabubre. Skuvajte i začinite po ukusu. Kao dodatak u supi , možete dodati peršun, celer i mirođiju.

Jabukovo sirće

Slično receptu za snižavanje holesterola, i za povišen krvni pritisak možete piti jabukovo surće razblaženo vodom. Redovno uzimajte dve kašike jabukovog sirćeta razmućenog u 2dl vode.

Beli luk imaslinovo ulje!

Čen belog luka isecite na komadiće i istisnite u avanu, pa dodajte kašičicu maslinovog ulja. Tucite smešu u avanu dok ne postane homogena, dodajte vodu i pite dva –tri pta dnevno po gutljaj. Ne preterujte, jer možete naglo da oborite pritisak i da vam se zavrti u glavi.

Recepti za snižavanje visokog krvnog pritiska.

Lekoviti recepti

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara