Zdravlje i bilje
16
Sept

Hmelj

Aromatična šišarka koja čisti organizam-hmelj. Potiče iz Istočne Evrope.i u proizvodnji piva koristi se od osmog veka, a njegova lekovita svojstva postala su poznata tek početkom XIX veka. Šišarke ove biljke beru se pre nego što sazru, dok se koren, lišće i seme skupljaju kada je biljka zrela, u septembru po sunčanom i lepom vremenu. Šišarke hmelja su jajaste, lake, rastresite cvasti, dugačke 3-4 cm, široke oko 2 cm, gorkog ukusa i karakterističnog aromatičnog mirisa. Plodni listići, takozvane brakteje, vrlo su tanki, hartijasti, žuto-zelene boje. Delove biljke treba brzo sušiti na tavanu ili u zagrejanim suparama, a zahvaljujući pravilnom postupku listovi dobijaju lepu zelenu boju.

Blagotvorni sastojci

Smola lipulinan iz hmelja konzerviše pivo sprečavajući razvoj mlečno-kiselih bakterija, etarsko ulje mu daje prijatan miris, gorke materije gorčinu, a tanin ga bistri taložeći belančevine ječmenog slada. Obiluje biljnim hormonima sličnim estrogenima, a tek nedavno je otkriveno da sadrži i ksantohumol koji se ispituje i analizira kao lek protiv kancera.

Lekovito dejstvo

Hmelj se koristi u slučaju upale bubrega i mokračne bešike, leći jetru, oboljenja žučne kese i slezine, ublažava grčeve u stomaku, pospešuje znojenje i mokrenje, smanjuje nadimanje i umiruje živce, a smatra se da jastuci punjeni ovom boljkom su odlično sredstvo protiv nesanice. Daje se u obliku infuzije, alkoholnog ekstrata ili sirupa.

Recepti

Čaj od hmelja

Veliku kašiku suvih, usitnjenih listova hmelja popariti sa pola litr vode, poklopiti i ostaviti da odstoji pet minuta, potom procediti, piti tri puta dnevno po jednu šoljicu pre jela.

Lekoviti sirup

Popariti vodom 15 gr šišarki hmelja, poklopiti i ostaviti da odstoji deset minuta. Procediti pa na 5 delova čaja dodati 8 delova šećera i ukuvati u sirup. Uzimati tri puta dnevno po 25 gr sirupa koji pomaže u slučaju stresa, nervne napetosti, oboljenja jetre i žuči, anemije...

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara