Zdravlje i bilje
4
Apr

Ječam

Ječam je jednogodišnja zeljasta biljka koja se uzgaja širom sveta, a arheološki nalazi ukazuju na to da se sejao i u kamenom dobu. Ječam najbolje uspeva na velikim nadmorskim visinama, a u ishrani i fitoterapiji upotrebljava se zrelo zrno. Poznato je da se koristi i u proizvodnji piva i slada koji je inzvaredna zamena za šećer, a upotrebljava se i u izradi hleba, peciva i pahuljica a hranljiv je isto koliko i pšenica.

Blagotvorni sastojci

Ječam obiluje dijetalnim vlaknima, vitaminima A, E i B grupe, mineralima, kalijumom, kalcijumom, cinkom , fosforom i magnezijumom. Sadrži visok procenat antioksidanata luteina i neoksantina.

Lekovito dejstvo

Samo dejstvo ječma je bogato rastvorljivim i nerastvorljivim dijetalnim vlaknima, koja efikasno snižavaju nivo holesterola u krvi, sprečavaju nastanak kardiovaskularnih bolesti i smanjuju rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Ječam stimuliše i reguliše stvaranje estrogena u organizmu, pa je koristan i u menopauzi, a treba što češće jedu osobe koje su sklone osteoporozi. Visok procenat bakra same žitarice ublažava simptome reumatskog artritisa i održava zdravlje kostiju i zglobova.

Supa od ječma

Potopiti u vodu 250-300gr oljuštenih zrna ječma i ostaviti sa odstoje preko noći. Sutradan ječam ocediti i sipati ga u vrelu vodu i kuvati na blagoj temperaturi. U medjuvremenu očistiti i sitno narendati po jedan koren peršuna i šargarepe, manji koren celera i glavicu crnog luka. Kuvani ječam skloniti sa šporeta i dodati samleveno porće, kašiku biljnog ulja, malo soli i kima. Ostaviti da odstoji desetak minuta da se u pari dokuva.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara