Zdravlje i bilje
13
Jan

Lekovi sa dalekog Istoka

Crna soja i azuki pasulj blegotvorno deluju na bubrege, poboljšavaju rad creva, čiste organizam od toksina, snižavaju krvni pritisak i holesterol. Ubrzan tempo života, loše prehrambene navike, uz nepravilno uzgajanje, obradu i pripremu namirnica, uzrokovali su drastičan porast broja obolenja koja napadaju stanovnike naše planete.Veliki deo bolesnika koristi sintetičke medikamente, i , što je još gore skloni su njihovoj nekontrolisanoj upotrebi.Lekari Dalekog istoka smatrli su da pravilna ishrana najbolje rešava zdravstvene probleme, kao i da neke namirnice, poput azuki pasulja i crne soje, jačaju organizam i u stanju su da izleče bolest.

Azuki pasulj

Reč azuki znači sitan pasulj, a ova biljka crvene ili mrkr boje potiče sa Dalekog istoka. Bogata je belančevinama, aminokiselinama, a sadrži i znatne količine kalcijuma, fosfora, gvožđa i kalijuma. Redovno konzumiranje azuki pasulja jača bubrege, poboljšava rad creva i bešike, kao i funkciju reproduktivnih organa. Istočni narodi često ga koriste za čišćenje organizma od toksina, kao i za normalizaciju menstrualnog ciklusa. U našoj zemlji se u poslednje vreme sve više koristi azuki pasulj, naročito u ishrani dfijabetičara, i to kuvan, u napicima, sirov ili u obliku klica.

Crna soja

Stari Kinezi su , hiljadama godina pre Hrista, soju smatrali hranom i lekom, ali i svetom biljkom. Crna soja sadrži 40% proteina, što je više dva puta nego meso, uključujući svih osam esencijalnih aminokiselina, belančevine, vitamine C, D, E i K, a dobar izvor vitamina B6, folne kiseline, tiamina te raznih minerala. Crna soja olakšava tegobe u slučaju astme, i kašla, smanjuje proizvodnju masnih ćelija,snižava krvni pritisak i holesterol. Vlakna iz soje vežu toksine koji uzrikuju nastanak raka debelog creva, a smanjuje rizik od raka dojke i prostate. Korisna je za dijabetičare, a priprema se kao isve mahunarke.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara