Zdravlje i bilje
7
Apr

Lekovita kao med - Divizma

Divizma je dvogodišnja biljka, čija stabljika može da dostigne visinu do jedan i po metar. Cvetovi divizme su žute boje, sa belim ili srvenkastim vunastim prašnicima. Može se pronaći uz puteve, potoke, na sunčanim i kamenitim mestima. Vrlo je interesantno da divizma u svežem cvetu nema prijatan miris, dok osušena miriše na med. Ova travka bogata je kalcijumom, saponinima, sadrži i šećer, vrlo malo eteričnog ulja.

Način branja

Travka se bere u doba cvetanja, i to oko podneva, čim rosa ispari, jer već sledeći dan cvet otpadne.Tako ubrane cvetove ne treba sabijati, nego ih razvuči u što tanjem sloju radi lakšeg sušenja, a suši se na promaji u hladovini. Pitate se zašto, e zato što jedino tako sačuva boju i svoju lekovitost, pa i miris.Ako uslovi za ovu travku nisu odgovarajući, onda se gubi sva njena lekovitost., i nisu za upotrbu.

Kožna oboljenja

Listovi divizme koriste se za pripremanje obloga koji ublažavaju otoke, hemoroide i lišajeve. Pomešana sa drugim biljkama izvrsno je sredstvo protiv bolesti pluča, posebno je blagotvorna kod suzbijanja suvog kaplja, grudobolje, groznice...Ulje od divizme izvanredno je sredstvo za lečenje bolesti očiju i koristi se za masažu u slučaju reume i kostobolje.

Način pripreme

Boca se do pola napuni sitno iseckanim listovima divizme, prelije čistim maslinovim uljem, začepi vatom i ostavi da odstoji 40 dana na suncu.

Oblozi od čaja od divizme blafotvorno deluju na zagnojene rane, otoke, čireve, mokre lišajeve i druga kožna oboljenja. U kozmetici se koristi za negu kože, a u proizvodnji pića za aromatizovanje likera.Lekoviti delovi divizme su koren i lst, dok seme ima blago toksično dejstvo.

Recepti

Za jačanje vida

Svež cvet divizme prelije se bademovim ili maslinovim uljem i ostavi da odstoji na toplom 4-6 nedelja. Ovim uljem mazati oči dva do tri puta dnevno.

Rakija za masažu

Šaka cvetova divizme potopi se u litar rakije, kojom se masiraju bolna mesta. Ova tečnost je delotvorna u slučaju gihta i reumatizma.

Lek za prehladu, promuklost i kašalj

Cvet divizme pomeša se sa jednakim delovima podbela, belog i crnog sleza i žalfije. Tri velike kašike mešavine prelije se sa pola litre ključale vode, tome se doda tri velike kašike meda, potom se poklopi i ostavi da odstoji sat vremena, a nakon toga se procedi. Piti jednu do dve šoljice dnevno. Ovaj čaj idealan je i za lečenje bronhitisa, pije se po jedna velika kašika na svakih sat vremena.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara