Zdravlje i bilje
13
Okt

Lekovite šumske bobice

Jesen je doba obilja-raskošnih boja i sočnih zdravih plodova. Šetnje u prirodi odlična su relaksacija, ali i dobra prilika da se snabdete ukusnim i blagotvornim divljim voćem.

Dren

Dren je listopadno drvo koje cveta u februaru i martu, plodovi su duguljaste crvene bobice dozrevaju krajem avgusta, da bi tokom jeseni poprimili tamnocrvenu boju, imaju opor, kiselkast ukus i mogu se konzumirati tek pošto omekšaju i pošnu da otpadaju. Drenjine sadrže tanin, organske kiseline, pektin, šećer, vitamine Ci E, flavonoide.

Kleka

Kleka je zimzeleni grm visine od 0,5 do 7 metara, sa zašiljenim bodljikavim listićima. Zreli poldovi su okrugli i tamnoljubičasti, specifične arome i gorko slatkog ukusa. Proces njihovog sazrevanja traje čak dve godine, a za to vreme u klekinjama se sakupljaju lekovite materije-etarska ulja, šećer, gorke supstance, tanin, masti slične vosku, pentozan, pektin, taninski glikozid, grožđani šećer, mravlja i sirćetna kiselina, kalcijum, kalijum, mangan... Od kleke se pravi i rakija koja se osim za piće, koristi za dezinfekciju, ali i kao oblog protiv nazeba i reumatizm. Klekinje se beru polovinom leta i početkom jeseni, što zavisi od nadmorske visine na kojoj uspevaju. Suše se u tankom sloju, u hladovini na promajnom mestu, nikako na suncu i pećnici.

Trnjina

Trnjina je grm visine do tri metra, sa malim jajastim listovima, koji su u početku prekriveni dlačicama, a kasnije glatki i sjajni. Beli cvetovi pojavljuju se pre listanja i to u velikom broju. Plod trnjine je koštunica okruglastog oblika, tamnoplave do crne boje, a dozreva u avgustu i na granama ostaje sve do proleća. Pulpa trnjine je zelenkasta, kisela, pomalo oporog ukusa koji se gubi kada plod 23 puta promrzne. Sadrži šećer, pektin, tanin, organske kiseline i veliku količinu vitaminaC. Koristi se kao laksativ i diuretik, za lečenje bolesti bubrega i mokraćnih kanala, kao i za regulaciju probave. Plodovi se beru potpuno zreli i mogu se sušiti u pećnici, a od njih se pripremaju voćni sokovi, kompoti, pekmez, vino, rakija, liker ili sirće.

Glog

Drvo gloga je tvrdo i žilavo, sa trnovitim granama, nazubljenim tamnozelenim listovima i belim cvetovima skupljenim u raskošne cvasti. Crveni plodovi gloga imaju okruglastojajast oblik i sazrevaju u septmbru i oktobru. Oporog su ukusa sve do prvih mrazeva, nakon čega postaju mekši i ukusniji. Bogati su vitaminom C i provitaminom A , limunskom i vinskom kiselinom, a naročito pektinom pa su pogodni za spravljenje pekmeza, marmelada i džemova. Glog čuva srce i krvne sudove, reguliše krvni pritisak, koristi se u lečenju nesanice, uznemirenosti i vrtoglavice. Plodovi se beru bez peteljke, pa se suše najpre u hladu dok napola ne uvenu, a potom u toploj peći.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara