Zdravlje i bilje
16
Avg

Lincura

Ova biljka je od davnina poznata kao odličan lek protiv oboljenja želuca, jetre i žuči, a rakija sa lincurom koristi se kao oblog. Lincura je višegodišnja zeljasta biljka, čija stabljika naraste i do jednog metra. Ima veliko lišće plavozelene boje, koje je u donjem delu stabljike široko, jajasto, dužine do 30 i širine 1,5 cm. Cveta u julu i avgustu mesecu, a cvetovi joj se sastoje od pet-šest zlatnožutih, veoma lepih kruničnih listova. Koren lincure veoma je razvijen, dugačak do jednog metra, debeo i sočan, i najlekovitiji je deo biljke. Sadrži glikozidne gorke materije, malo alkaloida gentianina, tanine, pektine, šećere, masno ulje i boju gentizin koja sprečava razvoj mikroorganizama.

Lincura kao lek

Lincura pripremljena kao čaj koristi se za poboljšanje varenja, podsticanje funkcije želuca, jetre i žuči, kao i u slučaju slabog apetita. U planinskim krajevima odavno je poznata kao lek protiv oboljenja stomaka i groznice. Koren lincure pomešan sa rakijom upotrebljava se kao oblog u slučaju upale vena.

Gajenje lincure

Lincura se razmnožava semenom koje se polaže u zemlju u jesen, i to u dobro pripremljeno tlo, sa dosta vlage i po mogućstvu obogaćeno krečnjakom. U početku biljka veoma sporo raste, zbog čega je neophodno, da se tokom letnjeg perioda tek iznikla lincura dobro zaliva i čuva od jakog sunca. Druge godine biljka se rasađuje u dublje jamice, na razmaku 50x50 cm. Mora se često zalivati, a zemljište pleviti od korova. Koren se vadi polako, a pupoljci iz rizoma vračaju u zemlju, potom se opere pod mlazom vode, izreže na komadiće dugačke pola centimetra i suši na mestu koje ima dobru ventilaciju. Osušen koren lincure je žute ili crvenosmeđe boje.

Recepti

Vino od lincure

Usitnjen koren lincure u kolićini od 30-50 gr močiti 10 sati u 1 l belog vina. Zatim procediti i piti po kašičicu triput dnevno pola sata pre jela.

Čaj od lincure

U 2,5 dl hladne vode 4 sata močiti 1 gr korena lincure. Sat vremena pre jela popiti šoljicu čaja. Ovaj čaj odličan je protiv gorušice, nadutosti...

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara