Zdravlje i bilje
27
Maj

Lišajevica

Lišajevica je zeljasta biljka koja dostiže visinu do 25cm i na zemlji obrazuje rozetu od duguljastih jajastih listova, dok se na njenom vrhu formira glavičasta cvast svetložute boje. Cveta od maja do septmbra, a dobro uspeva na svim podlogama. U fitoterapiji se koristi cela biljka uključujući i koren.

Lekovito dejstvo

Lišajevica sadrži gorke materije, tanin, smole, sluz I flavonske derivate koji cvetu daju karakterističnu žutu boju. Poznata je kao izvrstan diuretik, pa se koristi u lečenju bolesti bubrega, pospešuje mokrenje te izbacivanje peska i kamenca. Opušta mišiće disajnih puteva, podstiče znojenje i iskašljavanje zbog čega se upotrebljava u lečenju kašlja, bronhitisa i upale pluća. Odlično je sredstvo za podsticanje koagulacije, pa se pokazala delotvornom u slučaju menstrualnog krvarenja i hemoroida, dok se sveži listovi  lišajevice privijaju na rane, da bi se ubrzalo zaceljenje.

Za iskašljavanje

Pomešati po kašiku sitno iseckanu lišajevicu, sladić, majčine dušice, komorača, bokvice i lipe pa sve preliti sa 1,4 l ključale vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji 90 min procediti i piti po 2dl čaja tri puta dnevno pre jela.

Otok nogu

Pomešati po dve supene kašike sitno iseckanog lista i cveta ili korena lišajevice, peteljki trešnje i supenu kašiku lista matičnjaka pa sve preliti sa 1 l ključale vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata, po želji zasladiti medom pa piti u toku dana.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara