Zdravlje i bilje
3
Sept

Očajnica - čistač organizma

Očajnica moćni čistač organizma, gorkog je ukusa, podstiče izlučivanje šlajma, eliminiše crevne parazite, topi kamenje u žučnoj kesi, oslobađa jetru od toksina i uklanja ciste i miome.

Očajnica je trajna zeljasta biljka gorkog ukusa koja raste u visinu do 60cm. Ima vretenast koren, uspravnu i dlakavu stabljiku, zeleno srebrnaste listove prekrivene dlakama i sitne bele cvetove. Intezivnog je mirisa nalik mošusu i oporog ukusa, a raste po planinskim padinama, na kamenitom zemljištu i uz puteve. U lekovite svrhe upotrebljavaju se nadzemni delovi, koji se sakupljaju za vreme cvetanja od jula do septembra. Očajnica obiluje gorkim taninima, a sadrži pektin i vosak, smole i marubinske kiseline, zbog čega poseduje višestruka lekovita svojstva. Preparati na bazi ove lekovite trave stimulišu izbacivanje toksina i ostalih otrovnih materija iz organizma, otklanjaju upale i poboljšavaju funkcije oslabljenih organa, a naročito su efikasni u lečenju ženskih boljki.

Respiratorni sistem

Topao čaj od očajnice podstiče izbacivanje šlajma i smiruje uporan kašalj, dok msirup od ove biljke pomaže u lečenju upale pluća, bronhitisa i tuberkuloze.

Organi za varenje

Zaslađen čaj od očajnice pospešuje varenje, olakšava pražnjenje creva i otklanja nadutost, a vino od gorke trave eliminiše crevne parazite, zaustavlja proliv i povraćanje.

Žučna kesa

Očajnica širi kanale žučne kese, topi kamenje i podstiče izlučivanje žuči.

Urinarni trakt

Čaj od ove biljke deluje antimikrobno i diuretički, podstiče izbacivanje belančevina, bakterija, peska i kamenca iz mokraćnih kanala.

Koža

Mast od očajnice deluje antibakterijski pa dezinfikuje rane i eliminiše mitesere, bubuljice i čireve.

Reproduktivni organi

Tinktura od očajnice leči neprohodne jajovode, uklanja ciste i miome, stimuliše funkciju reproduktivnih organa i pomaže u borbi protiv neplodnosti.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara