Zdravlje i bilje
31
Avg

Petrovac

Petrovac raste na sunčanim i suvim staništima, pored puteva i na ivicama šuma, padinama i brdima. Može da izraste u visinu do 80 cm, ima sitne žute cvetiće, a cela biljka obrasla je mekim dlačicama, skuplja se u vreme cvetanja, od juna do avgusta meseca. Petrovac je bez mirisa , a za lek se koristi najviše list koji je gorak, mada u lekoviti sastav ulaze i ostali delovi biljke.

Lekovito dejstvo

Petrovac ima snažno dejstvo u slučaju svih upala grla, usne šupljine i ždrela. Osobe čija preofesija zahteva da mnogo govore ili pevaju, preventivno bi trebali da ispiraju usta i grlo čajem od petrovca, koji odlično deluje i u slučaju malokrvnosti i krstobolje, kao i za lečenje rana. Ovaj napitak uspešno ublažava tegobe koje izazivaju reumu, bolesti organa za varenje, cirozu jetre i oboljenja jetre, dok se mast od petrovca u slučaju proširenih vena i rana na potkolenici. Ako se čudotvorni čaj od petrovca konzumira u određenom vremenskom perodu, i to tri puta dnevno po jedna šolja, dolazi do značajnog poboljšanja stanja u slučaju proširenja srca, tegoba sa želucem, crevima i plućima, oboljenja bubrega i mokraćne bešike.

Recepti

Protiv žutice

Sa 2 dl vrele vode popariti 3 gr iseckanog suvog lišća petrovca i ostaviti pokriveno da odstoji oko 15 minuta. Piti tri šolje vrućeg čaja na dan, u gutljajima.

Protiv kamena u žuči

Deset kašika suve biljke izručiti u 5 dl ključale vode, i ostaviti kratko da provri. Piti šolju čaja tri puta na dan, pre jela.

Kupka od petrovca

Potopiti petrovac u hladnu vodu i ostaviti da odstoji preko noći. Za jednu kupku potrbna je kofa od 6-8 l vode i 200gr svežih ili osušenih biljaka. Sledećeg dana sve zagrejati i procediti, pa dodati vodi za kupanje. Kupanje treba da traje do 20 minuta, a predeo oko srca pri tom treba da bude izvan vode. Posle kupanja treba se umotati u frotirski peškir,  pa se u krevetu pariti još jedan sat.

Mast od petrovca

Pregršt sitno iseckanog petrovca staviti u 500 gr zagrejane svinjske masti. Pustiti da mast „baci" 2-3 ključa, promešati, a onda sud skloniti, poklopiti i preko noći ostaviti na hladnom mestu. Sledećeg dana sve to zagrejati, procediti kroz pamučnu tkaninu, i još toplom mašću napuniti pripremljene tegle.

Lekovito bilje kuhinjica

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Ima 1 komentar
Gordana
October 13, 2008 - 18:18
Vino od petrovca
Potopiti 50 g listova petrovca u 1 l crnog vina i ostaviti da odstoji 10 dana. Procediti i sipati u bocu.
Uzimati 3 do 4 čašice dnevno.

Vino od petrovca za spoljašnju upotrebu
Kuvati 5 minuta 200 g sušenih listova petrovca u 1 l crnog vina i ostaviti da se ohladi. Procediti.
Koristiti za ispiranje čireva, bubuljica i rana ili kao obloge.

Prikaži/Sakrij Formular komentara