Zdravlje i bilje
6
Dec

Šipak

Osim što snabdeva organizam korisnim materijama, šaj od šipka stvara osećaj sitosti i potpomaže izlučivanje štetnih materija. Napitak od ovog ploda posebno se preporučuje dojiljama, jer vitamin C prelazi u mleko i bebu čini zdravijom i otpornijom.

Lekovitost šipka

Lekovitost divlje ruže ili šipka poznata je našem narodu od davnina, o čemu svedoče recepti za pripremanje džemova i pekmeza koji datiraju još iz 17 veka. Vitamini i osatli sastojci ove biljke doprinose opštem zdravlju organizma, a tokom zime povećavaju njegovu otpornost. Šipak se veoma ceni kao sredstvo protiv proliva i grčeva u stomaku, dok se pomešan sa drugim biljkama koristi u lečenju mnogih bolesti. Plod ove lekovite biljke bogat je vitaminom C , i ima ga više nego u limunu. Samo jedna šoljica čaja od šipka zadovoljiće dnevne potrbe unosa vitmina C. Važno je istaći da kuvanjem čaja od šipka se ne gubi vitmin C kao kod mnogih drugih namirnica.

Uzgajanje i sakupljanje šipka

Divlja ruža se najčeće uzgaja iz reznice koja verodostojnije prenosi osobine matične biljke u odnosu na seme. Plod šipka se skuplja u jesen, a upotrbljeva se svež ili osušen. Pored ploda u lekovite svrhe koriste se i list i cvetne latice ove biljke.

Lekovita divlja ruža

Šipak ima veoma široku upotrebu u narodnoj medicini. Blagotvorno deluje u slučaju gastritisa, proliva, a naročito kao preventiva u lečenju avitaminoza. Ovaj napitak preporučuje se osobama koje drže redukcionu dijetu jer stvara osećaj sitosti i snabdeva organizam vitaminima, a istovremeno potpomaže izlučivanje štetnih materija iz organizma. Ljudima koji su skloni stvaranju peska u bubregu preporučuje se da piju čaj od šipka. Ovaj lekoviti plod otklanja umor i malaksalost i odličan je čistač krvi. Plod ima specifičan miris i prijatan slatko kiseli ukus, pa se koristi za spravljanje džemova, pekmeza, sokova i vina koje predstavlja odličan vitaminski napitak.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara