Zdravlje i bilje
20
Feb

Srčanik

Ova aromatična biljka umiruje napete nerve, normalizuje puls, podstiče cirkulaciju i sprečava nastanak kardiovaskularnih oboljenja.Srčanik je izuzetno lekovita i aromatočna biljka oporog ukusa, čija stabljika raste u visinu od 50-150cm. Ima razvijen i uvijen koren, kopljaste listove koji su sa gornje strane sjajnozeleni, a sa donjr dlakavi i sivkasti, i debele roza cvati sastavljene od brojnih sitnih cvetova.Srčanik raste na vlažnom i rastresitom zemljištu, obiluje proteinima, taninima i skrobom, kao i alkaloidima, etarskim uljima, gorkim supstancama i vitaminima A,C i E. Zbog bogatog lekovitog sastava, koristi se za suzbijanje i lečenje najrazličitijih bolesti. Preparati na bazi ove lekovite biljke pročišćavaju organizam, jačaju krvnu sliku i stimulišu rad oslabljenih organa.

Kardiovaskularni sistem

Srčanik širi krvne sudove, pročišćava krv i podstiče stvaranje eritrocita. Efikasan je u lečenju anemije, loše cirkulacije, hipotenzije i hipertenzije, jača srčani mišić, normalizuje puls i sprečava anginu pektoris i infrakt.

Organi za varenje

Prah od sušenog povrća srčanika eliminiše crevne parazite, zaustavlja proliv i povraćanje, dok čaj od listova ove biljke ubrzava varenje i smanjuje nadutost.

Koža

Ulje srčanika sanira opekotine, a melem od ove aromatične biljke dezinfikuje rane i ubrzava njihovo zarastanje.

Polne bradavice

Kupka od svežih listova i cvetova srčanika ima snažno antivirusno dejstvo, pa pomaže u lečenju kondiloma.

Klimaks

Ova lekovita biljka zaustavlja odlive, ublažava valunge i srčane palpitacije. Žene u menopauzi treba svaki dan da popiju po tri šolje čaja od srčanika.

Uganuća

Oblog od srčanika otklanja otoke i ublažava bolove izazvane uganućem zgloba. Na bolno mesto priviti led i sitno iseckane listove srčanika.

Imunološki sistem

Sirup od srčanika podstiče detoksikaciju organizma i stimuliše rad oslabljenih organa. Preporučljivo je svako jutro na prazan stomak uzimati po jednu supenu kašiku tog napitka.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara