Zdravlje i bilje
3
Sept

Stevia

Neki od nas su čuli za Steviu, a neki nisu. Pa ajde da je malo upoznamo i vidimo svojstva ove čudotvorne biljčice.

Stevia potiče iz porodice hrizantema, poreklo joj vodi iz severoistočnog Paragvaja, i delova Brazila, a njeno lekovita svojstva su davno prepoznata među Guarani Indijancima, koji su je primenjivali u lečenju rana, šećerne bolesti i povišenog krvnog pritiska. Danas kao pasta za zube, vodica za usta protiv gripe, zaslađivač koji pomaže u zarastanju rana, a kada sve ovo pročitate zvuči malo neverovatno... ali istinito. Lišće stevie je bogato mnogim mikronutrijentima kao što su gvožđe, kalcijum, natrijum, kalijum, magnezijum, fosfor, cink, flavonoida rutina i vitamina A i C. Stevia u sebi ima i antikancerogeni učinak.

Njena termostabilnost čini je zaslađivačem izbora kod pečenja, ustvari kod primene raznovrsnih kulinarskih eksperimenata, u kojima je potrebno sačuvati sladak ukus.

Stevia se upotrebljava od 2000 godina kao sredstvo za regulaciju krvnog pritiska, i pokazalo se kod ispitanika da uzimanjem stevie regulišu i gornji i donji pritisak. Nedavna ispitivanja vršena na životinjama, kalkuliraju da stevia može lečiti i nastanak ostoporoze.

Blagotvorna svojstva Stevie


Osim kao zaslađivač koristi se i u medicinske svrhe kao regulator merenja šećera u krvi. Iako ukusom slađa od šećera (30-300), zavisi sve u kom se obliku nalazi, da li kao sveža ili kao exstract, Stevia zaslađuje tako da je organizam iskorištava kao i ostale šećere. Zbog ovakvog svojstva Stevia je sebi osugarala konstantan nivo glukoze u krvi, tj izbegava oscilacije nivoa, te dovodi organizam u stanje energetske vrednosti. Upravo je to rezultat koji se želi postići kod obolelih od šećerne bolesti-dijabetesa tip-2. Kada još dodamo da Stevia podstiče lučenje insulina iz gušterače, postaje nam jasna njena terapeutska primena

Stevia za mršavljenje

Istraživanja su pokazala kako glikozidi Stevie utiču na osovinu hipotalamus - želudac, blokirajući tako osećaj gladi već u samom startu - u centralnom nervnom sistemu. Taj se efekat može postići uzimanjem svega 15 kapi ekstrakta otprilike 20 minuta pre jela.

S obzirom da u potpunosti zadovoljava želju za slatkim, a da je pritom organizam ne 'skladisti' kao ostale ugljikohidratne izvore, Stevia predstavlja idealan sastojak svake diete, pa se sve više koristi u lečenju gojaznosti.

Sem što se koristi za mršavljenje, stevia smanjuje mučninu, smiruje žgaravicu, podstiče probavu i ubrzava oporavak nakon bolesti probavnog sistema. Nedavna istraživanja su pokazala da stevia u sebi ima i antivirusno dejstvo na rotaviruse-najčešće uzročnike proliva kod dece koji dehidratacijom mogu dovesti do vrlo ozbiljnih problema. Pokazalo se kako dodavanjem stevie u zubne paste i vodice za usta, stim da ih koristite dva puta dnevno šest nedelja naslage zubnog kamenca nestaju.

Stevia i nega kože

Steviu možete da koristite kao masku za lice, jer ona vlaži i hrani kožu, zateže je, smanjuje bore, iritacije, ublažava akne a ima povoljno dejstvo na dermatitise i ekceme.

Stevia kao i svaka druga biljka ima svoje nuspojave, naročito pri unosu u velikim količinama, a to su:

  • mučnina
  • vrtoglavica
  • glavobolja
  • povraćanje
  • mišićna slabost

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara