Zdravlje i bilje
13
Okt

Trbulja

Seme ove močvarne biljke koristi se u lečenju bolesti pluća, gnojnih upala kostiju i nadimanja. Raste do 1,5m, ima velike listove sa peteljkama, koren joj je po obliku sličan šargarepi, a sitni beli cvetovi sakupljeni su u štit. Plod je jajast gotovo okrugao, zeleno-smeđe do žuto-smeđe boje. Trbulja raste u barama, močvarama i stajačoj vodi.

Lekovito dejstvo

Za lek se u periodu od juna do avgusta sakupljaju dozreli poldovi, odnosno seme trbulje, koje sadrži gorke i ljute materije, etarsko ulje i smole. Vodena trbulja slična je komoraču, ali ima efikasnije dejstvo. Upotrebljava se u lečenju veoma zapuštenih i tvrdokornih bronhijalnih upala, u slučaju tuberkuloze pluća i gnijne infekcije kostiju. Preparati od trbulje preporučuju se i za lečenje pluća, astme, grčeva u želucu i crevima, te jakog nadimanja. Seme ove biljke koristi se i kao melem za rane, jer ih čisti i sprečava upalu.

Recepti

Bronhijalana astma

Usitnini i pomešati 40gr cvetova zove, po 30gr stabljike komorača, istucanog lanenog semena i po 20gr stabljike timijana, listova istucanog semena trbulje, stabljike majčine dušice i listova muške bokvice. U litar ključale vode staviti 10gr mešavine i kuvati poklopljeno 1min. Ostaviti da se ohladi, procediti i dodati 10 supenih kašika meda. Dobro promešati i u jednakim vremenskimrazmacima piti 6 puta dnevno po 1dl.

Akutna upala zglobova

Usitnini i pomešati po 30gr stabljike majčine dušice, stabljike puzave pirevine, korena slatke paprati, borovih iglica, stabljike ive, po 20gr vrbove kore, listova i cvetova vreska, semena vodene trbulje i po 10gr listova i cvetova ruzmarina i jaglike. U jedan litar prokuvane i ohlađene vode potopiti 10gr mešavine i ostaviti da odstoji 12 sati. Nakon toga staviti na laganu vatru da provri i kuvati poklopljeno 1 minut. Kada se čaj ohladi, procediti ga i piti tri puta dnevno po 1dl pre i posle jela. Preostalu količinu od 4dl popiti između obroka, umesto vode.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara