Zdravlje i bilje
16
Sept

Valerijana

Valerijana je lekovita i aromatična višegodišnja biljka koja može da naraste do dva metra i ima belo-ružičaste krupne cvasti i dve vrste listova, što je veoma interesantno. Donji listovi valerijane su perasti i rascepljeni, a gornji podsećaju na bodlje i prekriveni su sitnim dlačicama. Pošto je dosta otporna raste svuda, a najvećim delom uspeva na močvarnom tlu i vlažnim livadama.

Lekovito dejstvo

U lekovite svrhe upotrbljava se koren valerijane, koji se vadi s jeseni, kada mu je dejstvo najjače. Ovaj opori rizom obiluje alkaloidima, etarskim uljem i skrobom, a sadrži i soli, smolu, mravlju, valerijansku i izovalerijansku kiselinu, pa je efikasan u lečenju mnogih bolesti. Preparati na bazi valerijane podstiču detoksikaciju organizma, a složićete se sa mnom da je to svima nama itekako potrebno, regeniriše oštećena tkiva i deluje umirujuće, a pogodni su za jačanje imuniteta. Ipak, zbog jakih toksičkih svojstava ovu biljku ne smeju da koriste trudnice, dojilje i deca mlađa od dve godine, dok se ostalima savetuje da je konzumiraju u kurama. Korisno je četiri puta godišnje sprovoditi kuru valerijanom.

Nervni sistem

Čaj od valerijane deluje umirujuće na osobe koje su pretrpele emotivni šok, a kapi od ove biljke pomažu u lečenju depresije, histerije i šizofrenije.

Srce

Valerijana ublažava bolove u grudnom košu, leči aritmiju i anginu pektoris.

Urinarni trakt

Valerijana stimuliše rad bešike i jača zidove mokračnih kanala, a delotvorna je i u lečenju urinarnih infekcija.

Astma

Sirup od valerijane ublažava gušenje, olakšava disanje i obnavlja oštečene bronhije.

Dijabetes

Valerijana poseduje svojstva slična insulinu, te znatno snižava nivo šećera u krvi i urinu.

Migrena

Masaža čela uljem valerijane otklanja mučninu, vrtoglavicu i glavobolju.

Ženske tegobe

Sedeća kupka od valerijane stimuliše rad reproduktivnih organa i reguliše menstrualni ciklus.

Bolesti zavisnosti

Valerijana istovremeno deluje antidepresivno i stimulativno, pa predstavlja idealnu zamenu za veštačke sedative. Osobe koje pate od bolesti zavisnosti, treba tri puta dnevno tokom dve nedelje, da uzimaju po 100mg svežeg korena valerijane, a za to vreme moraju postepeno da smanjuju konzumiranje hemijskih opijata.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara