Zdravlje i bilje
21
Maj

Vodena kraljica - Potočarka

Ova biljka pikantne arome koristi se kao hrana i lek, a sveže isceđen sok jača jetru, žuč i bubrege. Listovi potočarke koriste se u narodnoj medicini kao efikasno sredstvo protiv anemije, različitih vrsta upala i plućnih oboljenja.

Potočarka ili dragušac pripada porodici kupusarki i trajna je vodena biljka. Raste u čistoj vodi – u izvorima, potocima, rekama i jarcima, a uspeva i na vlažnom tlu pored vodenih površina. Sastoji se od nekoliko dugih stabljika koje plutaju po vodi, odakle pomoću adventivnog korena crpi hranljive materije. Listovi su sočni, pri dnu jajoliki, a na vrhu kopljasti. Najlekovitiji deo biljke su listovi, koje treba brati u proleće pre cvetanja i koristiti sveže, najčešće kao salati ili sok. Salata se priprema sa limunovim sokom i odličan je prilog u prženu hranu. Sušeni izmrvljeni listići su oštrog i gorkastog ukusa, a u kulinarstvu se koriste kao zamena za peršun u paradajz salati, kao dodatak supama ili za posipanje prženog krompira, dok u kombinaciji sa švapskim sirom mogu pedstavljati ukusan i zdrav namaz. Dragušac je bogat vitaminima A, C, E, K i D, mineralima, gvožđem i jodom, kao irafanolom, eteričnim uljem koje sadrži sumpor. Jača želudac, jetru i debelo crevo, reguliše funkciju žučne kesice, a uz sve ovo veoma je lekovita za zdravlje očiju.

I hrana i lek

U narodnoj medicini svež sok ili listovi potočarke koriste se kao sredstvo za čišćenje krvi, protiv osipa i oboljenja bubrega i jetre Osim toga upotreba sveže biljke ili soka pospešuje izlučivanje mokraće, poboljšava varenje, leči razne upale i jača želudac.Sveže isceđen sok podstiče izlučivanje peska i kamena u bubregu, čisti od glista i olakšava stolicu i mokrenje, a potrebno ga je piti po tri kašičice dnevno sa malo vode. Pored toga što čisti jetru, krv, čuva srce, ublaža giht i reumu, otklanja i smetnje u krvnim sudovima i podstiče cirkulaciju, pomaže u slučaju anemije, šećerne bolesti i plućnih oboljenja. Njnovija istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje listova potočarke znatno smanjuje rizik od pojave različitih oblika raka, koji na žalost u ova današnja vremena uzima maha i ne bira godine života.. Naime ova biljka sprečava oštećenja DNK belih krvnih zrnaca, što je često glavni uzrok pojave karcinoma. Dragušac pozitivno utiče na stvaranje korisnih i istovremeno smanjije broj loših jedinjenja u krvi.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara