Zdravlje i bilje
19
Mart

Zeolit

Zeoliti su mikroporozni, aluminosilikatni minerali koji se najčešće koriste kao adsorbensi (imaju sposobnost da usvoje neku materiju u svoju strukturu). Zeoliti imaju poroznu strukturu koja može da usvoji natrijum, kalijum, kalcijum, magnezijum, ali i teške metale koji mogu biti toksični za organizam: živu, olovo, uranijum. Prirodni zeolit nastaje kada vulkanske stene i pepeo dođu u kontakt sa alkalnim podzemnim vodama. Zeolit iz prirode nije dovoljno čist za ljudsku upotrebu, jer sadrži i minerale, metale, kvarc, te se zato prečišćava da bi mogao da se koristi kod ljudi. Za upotrebu kod ljudi se koristi vrsta zeolita - klinoptilolit, koji je po sastavu alumino-natrijumski ili amulino-kalcijumski silikat.Slikovito opisano klinoptilolit izgleda kao pčelinje saće, koje je negativno naelektrisano te ima sposobnost vezivanja pozitivno naelektrisanih jona teških metala, toksina, štetnih hemikalija.

Delovanje Zeolit-a

Najpoznatije dejstvo zeolita je kao adsorbensa. Zeolit se uzima kod raznih vrsta trovanja, jer vezuje za sebe toksine, teške metale, hemikalije, te im smanjuje koncentraciju u organizmu. Zeolit je koristan i kao antioksidans, jer sprečava negativno dejstvo slobodnih radikala na ćelije. Slobodni radikali nastaju pod dejstvom zagađenja, zračenja, stresa, a to su nestabilni molekuli koji reaguju sa drugim molekulima da bi postali stabilni. Pri ovoj reakciji napadnuti molekul sada postaje nestabilan, tj. postaje slobodni radikal, pa napada druge stabilne molekule.

Zeolit u kozmetici

U savremenim uslovima zagađenja okolnog okruženja i unutrašnja toksikacija organizma, smanjuju opšti nivo zdravlja stanovništva u celini, a tradicionalne metode prevencije i lečenja postaju neefikasne. Svi ti faktori se odražavaju i na koži, kao najvećem organu. Za normalno stanje kože potrebne su dovoljne količine mikro i makroelementa u organizmu i njihova interakcija. Minerali deluju kao aktivatori bioloških procesa, bez kojih ne rade enzimi, vitamini, hormoni i ostale fiziološki aktivne materije. Danas se naša kože ne može samostalno štititi pa treba veštačku zaštitu i čišćenje. Proizvodi na bazi zeolita prirodnim putem rešavaju te zahteve. Zeolit posjeduje karakteristike ionske izmene i selektivne adsorpcije, te dugoročno utiče na lokalni imunitet stanica kože, pruža antioksidativnu zaštitu, stimuliše proces regeneracije, odnosno olakšava procesa obnove i čišćenja dubokih slojeva kože. Korištenje ovog prirodnog minerala kao osnove za kozmetičke proizvode omogućuje znatno manji broj komponenti u kozmetičkim formulama, jer sa njima postiže sinergijske efekte: adsorpciju, ionsku izmenu mikro i makro elemenata, transportuje komponente kozmetičkih formula na stanični nivo, poseduje baktericidna svojstva. Zeolit osigurava homeostazu, te omogućava obnovu metaboličkih procesa kod eventualnih povreda kože. To je bitna intervencija i pomoć zeolita, jer povrede često imaju za posledicu da koža prestaje biti u stanju samostalno obavljati nutricionističku i zaštitnu funkciju. Zeolit deluje zahvaljujući svojoj ultra-finoj obradi i primenjenoj metodi mikronizacije. U kozmetici se koristi kao aktivni sastojak koji omogućuje kozmetičkim preparatima da prodru u kožu. Zeolit vlaži kožu, smiruje njenu iritiranost, otklanja crvenilo, ukratko ulepšava i pomlađuje kožu, te ublažava odnosno odstranjuje bore. Dok se spoljnom aplikacijom nadoknađuje manjak hranjivih materija u površinske slojeve kože, oralnom se aplikacijom balansiraju unutrašnji zahtevi za vitalnim materijama, mikro i makroelementima. Takav biološki sistem dvostrukog delovanja je najefikasniji za kožu.

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara