Zdravlje i bilje
17
Maj

Zova

Zova u sebi poseduje riznicu vitamina, raste kao samonikla biljka kao grm ili manja biljka, a lekovita svojstva imaju gotovo svi njeni delovi. Poznato nam je da su zovini cvetovi sitno beli imaju jak i prijatan miris, a ukus je gorak i aromatočan. Ne znam da li znate, ali ja sam pročitala da kada precveta zova, i ostanu njene bobice, kad su sirove, imaju neprijatan ukus, ali se od njih ipak pravi sočan kompot.

Lekovitost zove

Cvetovi zove sadrže eterična ulja u kojem ima flavonoida, glikozida, hlorogenske kiseline, tanina i pektina, dok plod sadrži glikozide, tanine, malo eteričnog ulja, šećer, voćne kiseline i vitamin C. Svi delovi bljke bogati su gvožđem, natrijumom i kalijumom. Čaj od cveta zove koristi se u slučaju griznice, stimuliše rad znojnih žlezda (u kombinaciji sa lipom). Podstiče lučenje mokraće, leči neuralgiju i išijas, a ukoliko mu se dodaju kamilica, lipa i kora vrbe ublažava siptome gripa, upale gornjih disajnih puteva i reume.

Recepti

Lekoviti napitak

Sa 2dl ključale vode preliti 7-8 listića zove i kuvati na tihoj vatri osam minuta. Nakon toga procediti, zasladiti kašičicom meda i piti. Čaj je inzvaredan za čišćenje krvi, osipa, te protiv bolesti jetre, bubrega, pluća, želuca i creva.

Za iskašljavanje

Napraviti mešavinu od po 30 g cveta zove, podbela, te od 20 g cveta belog sleza i komorača. Tri supene kašike mešavine popariti sa 400 g ključale vode, zatim poklopiti i ostaviti da stoji dva sata. Procediti i piti toplo, na svaka dva sata po jednu kašiku.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara