Zdravlje i bilje
3
Sept

Žuti noćurak

Žuti noćurak- noćni cvet, dvogodišnja je biljka iz porodice pupoljki, a dobio je ime po svojim žutim cvetovima, koji su otvoreni samo noću. Raste u visinu do 60 cm, listovi su duguljasti i nazubljeni, a cveta od juna do oktobra. Indijanci su ga koristili za ublažavanje kožnih bolesti, čireva i rana, te lečenje astme, prehlade i gripa. Najčešće se koristi u obliku ulja koje se dobija hladnim ceđenjem semenki.

Blagotvorni sastojci

Ulje noćurka sadrži dve važne nezasićene masne kiseline esencijalnu alfa- linolensku ( organizam sam nije sposaoban da je proizvodi), već se mora unositi hranom i gama- linolensku ( telo može da je proizvede od sirovina koje izdvaja iz hrane). Alfa-linolenska kiselina hrani mozak, povoljno deluje na živce, štiti od bolesti srca i krvnih sudova, dok gama-linolenska jača imunološki sistem, reguliše sintezu i sekreciju hormona i štiti ćelije od oštećenja i prevremenog starenja. Noćurak se smatra najbogatijim izvorom ove kiseline ali i biološki aktivnog vitamina E. Nezasićene masne kiseline posebno su osetljive na delovanje slobodnih radikala i u tom procesu mogu i same da postanu štetne, pa se zato onima koji u većim količinama uzimaju ulje žutog noćurka preporučuje da unose što više antioksidanata.

Lekovita svojstva

Ulje noćurka čisti krv, snižava nivo holesterola u krvi, poboljšava cirkulaciju, smanjuje visok krvni pritisak, sprečava zgrušavanje krvi i upalu vena, pa pomaže i u lečenju hemoroida, a preporučuje se i osobama koje pate od reume, artritisa, gihta te za ublažavanje predmenstrualnih i klimakteričnih tegoba. Smatra se da ulje noćurka može da zaustavi degenerativne promene izazvane multiplom sklerozom, ublažava stres, nervozu i depresiju, smanjuje želju za alkoholom. Listovi noćurka upotrebljavaju se za ublažavanje kašlja, u lečenju prehlada, gripa, upala grla i krajnika, bronhitisa, astme, kao i dijareje. Primrnom ulja žutog noćurka postiže se balans hormona i sprečavaju neprijatni simptomi koji prethode pojavi menstruacije-PMS.

Protiv alkoholizma

Ulje žutog noćurka može biti korisno i u odvikavanju od alkohola. S obzirom na to da alkohol sprečava pretvaranje linolenske u gama-linolensku, kod alkoholičara se smanjuje razlika prostaglandina E1 u organizmu, što dovodi do depresije koja, pak, podstiče potrebu za alkoholom. Time što smanjuje depresiju, ulje žutog noćurka posredno eliminiše i želju za pićem. Poznato je da alkohol oštećuje jetru i bubrege, dok ih ulje žutog noćurka štiti.

Ulje od semena noćurka

Izgnječiti četiri do pet kašika semena noćurka i preliti sa 2dl bademovog ulja. Ostaviti zatvoreno da odstoji sedam do deset dana, uz svakodnevno mućkanje, a onda procediti. Tako pripremljeno ulje spremno je za upotrebu.

Čaj od žutog noćurka

Usitnjenu kašičicu suvih listova noćurka preliti sa 2,5 dl ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji pet do deset minuta. Procediti i zasladiti kašičicom meda, pa topao čaj piti dva do tri puta dnevno.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara