Zdravlje i bilje
29
Jan

Aromatični zimki napitci

Zima, e pa šta je, zima pa neka je!

Kada napolju veju snegovi, hladni vetrovi duvaju a Vama se  lede prsti i telo, jedini način da pomognete sebi i vašem telu je da se ušuškate u u omiljenoj fotelji ili ti krevetu okrepite ukusnim toplim napitkom. Osim toga što će nas ugrejati topli napitak će nam podići i energiju. Preporukua sledi uz toplu čokaladu, mleko ili čaj, kuvano vino...

Čokoladaaaa...mmm

Za razliku od današnjeg čokoladnog napitka koji je lagan, gladak i kremast, asteški napitak iz 4 veka spravljao se od kakaoa, kukuruznog brašna i čilija, uz dodatak anisa i bio je gorkoljutkast, mastan i hladan. Današnja topla čokolada se sprema jednostavno. Dovoljno je ugrejati mleko i pomešati ga sa čokoladom u prahu ili čokoladnim pudingom. Da bi se postigla punoća ukusa i mirisa dodaje se aroma lešnika, amareta, svežeg korena đumbira, pomorandže, cimeta ali i ruma može se ukrasiti šlagom koji je posut čokoladnim mrvicama.

Kuvano vino

Tradicija ispijanja kuvanog vina započela je u hladnoj Švedskoj u srednjem veku. Piće se priprema od zagrejanog nikako proključalog vina crnog ili belog uz dodatak šećera i začina – cimeta, đumbira, anisa, karanfilića pa čak i lovorovog lista. Tako kuvano vino potrebno je procediti, zatim poslužiti najbolje u staklenim šoljama ili čašama.

Mirisni čajevi

Čaj se prvi put pominje u starim kineskim spisima koji datiraju iz vremena od pre 4000 godina. Iako postoje na stotine vrsta ovog napitka, sa ovim ili onim dodacima...pustite mašti na volju i napravite svoj napitak. Lično ja nikad ne sladim ni jedan čaj, ne stavljam čak ni med, ali da bi imala aromu dodam limunov ili pomorandžin sok. Tako i vi mašta je čudo kombinujte i sa više vrsta čajeva, naravno onih koji idu jedno uz drugi.

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara