Zdravlje i bilje
12
Apr

Jaja i kako ih ofarbati zdravo?

Često nam se dešava da prilikom kupovine i odabira jaja, izaberemo odma sličice i boje, a zatim tokom kuvanja ista ispucaju, a sa njima i naše samopouzdanje! E, da se to ne bi desilo pokušajte sa datim receptom. Neko će možda reći, pazi recept za jaja...ali ima i to!

Za osam jaja

  • 1,5 l vode
  • ravna kašika soli
  • 60 ml sirćeta – belog

Navedene sastojke pomešajte u šerpi, a zatim spustite jaja u hladnu vodu i lagano ih zagrejte do ključanja. Od tog trenutka jaja kuvajte tačno pet minuta! Zatim ih ohladite hladnom vodom. Tako ćete dobiti odlično kuvana jaja, a ljuska će ostati netaknuta.

Zdravo farbana jaja

Zelena boja

Spanać prelijemo hladnom vodom i ostavimo da odstoji tri sata. Nakon toga kuvamo ga oko pola sata i ostavimo da se ohladi. Već kuvana jaja umočimo u prohladjenu tečnost i ostavimo da odstoje oko pola sata. Ako nemate spanać mogu da se koriste listovi koprive ili peršuna.

Crvena boja

Kuvajte jaja u soku od maline, cvekle ili crvenog luka. Cvekla daje izuzetno lepu boju, potrebno je tri čaše cvekle, jedan litar vode i jedna kašika belog sirćeta. Skuvajte jaja po receptu i ostavite da se ohlade.

Žuta boja

Svima nama poznato je farbanje jaja maslačkom.

Ljubičasta boja

Pripremite jak čaj od borovnice i prohladite, a zatim u njemu lagano kuvajte već kuvana jaja. Ostavite jaja da se ohlade u soku, što duže ostanu tim će boja biti jača.

Voštana jaja

Potrebna je original šaralica u obliku pera za pisanje i pčelinji vosak. Vosak oblikujte na plamenu i formirajte lopticu prečnika 3cm. Stavite je na zadnji deo šaralice, a zatim lagano zagrevajte iznad plamena sveće dok vosak ne potamni. Vodite računa ne sme da pocrni.Vosak koji ste pripremili stavite na nokat palca leve ruke, umočite pero u vosak na prstu, a zatim lagano šarajte površinu jajeta. Šaralicu vučete lagano po površini ljuske jajeta, gde ona ostavlja svoj trag. Pustite mašti na volju. Nakon šaranja spustite jaja u već pripremljen mlak čaj ili prohladjenu tečnost za kuvanje. Neka šara bude okrenuta naviše. Vosak u toku kuvanja nestaje sa površine, a ostaju lepi crteži.

Uživajte u lepotama najradosnijeg Hrišćanskog praznika.

Magično bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara