Zdravlje i bilje
31
Jan

Trikovi za ukusniji i zdraviji doručak

Doručak je bez sumnje najvažniji obrok u danu. Daje nam potrebnu energiju za normalno funkcioniranje organizma i radne aktivnosti. No kako ga učiniti boljim?

  1. Posipajte žitarice borovnicama - studije pokazuju da su ove sićušne bobice bogate antioksidansima koji usporavaju starenje mozga i podstiču pamćenje. Ne volite same žitarice? Napravite kolač od borovnica i zobi ili ukusne palačinke s borovnicama.
  2. Jedite pola grejpfruta dva puta nedeljno - ovo voće bogato je folnom kiselinom, koja značajno smanjuje rizik od moždanog udara. No budite na oprezu ako uzimate lekove: grejpfrut i njegov sok može doći u interakciju s lekovima koji treb da budu procesuirani kroz jetru.
  3. Pijte sok od paradajza za doručak - umesto kafe ili soka od narandže, probajte nesoljeni sok od paradajza. Sit je, ne podiže nivo šećera u krvi te će vas opskrbiti hranjivim sastojcima i vlaknima potrebnim za normalan početak dana.
  4. Mešajte različite žitarice - pomešajte žitarice celog zrna s vašim omiljenim mjuzlima ili kornfleksom i na dobrom ste putu da upotpunite dnevnu potrebu od 25 grama vlakana dnevno.
  5. Popijte voćni šejk - šta mislite o tome da popijete voće umesto da ga jedete? Ne govorimo o voćnim sokovima koji su često puni šećera i sadrže malo vlakana, već o šejku ili smutiju. Ubacite u šejker posudicu jagoda, borovnica i malina i razrezano i neoguljeno voće poput jabuke, breskve i kruške. Dodajte pola šoljice mleka, smrznutu bananu i možda malo leda ako volite gušće, pa uživajte u bogatstvu ukusa.
  6. Probajte doručak na izraelski način - umesto zašećerenih žitarica, veštačkog hleba i masnog mesa i jaja ispobajte doručak na izraelski način: humus, sveži sir, paradajz ili voće i raženi hleb.

Izvor: Metro-portal/hr

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara