Zdravlje i bilje
1
Jul

Minerali prožimaju ceo organizam

Među sastojcima hrane, minerali zauzimaju posebno mesto. Oni su važni elementi svih ćelija, neophodni za stvaranje krvi i kostiju, kao i očuvanja zdravlja nervnog i endokrinog sistema. Pojedinačno posmatrano, svaki ima svoju ulogu i značaj:

Natrijum se nalazi u svim telesnim tečnostima, odnosno u krvi, suzama, znoju. S natrijumom i hloridom se pravilno raspoređuje tečnost, kontroliše spazam mišića i nervne funkcije. Najviše ga ima u soli, slanim namirnicama i sojinom sosu.
Kalcijum se dominantno nalazi u kostima. Ostatak je u krvi i učestvuje u metaboličkim funkcijama. Ovaj mineral ima važnu ulogu i kod mišićnih kontrakcija. Najviše ga ima u mlečnim proizvodima i ribi.
Magnezijum je važan za zdrave funkcije nerava i mišića, kao i srca.
Od vitalne je važnosti za pravilan rast kostiju. Izvor ovog minerala su žitarice, mahunarke, semenke i zeleno povrće, sojini proizvodi, lješnici, orasi i mineralna voda.
Fluorid je takođe neophodan za pravilan razvoj, čvrstinu i trajnost kostiju. Predstavlja oblik fluora i pomaže u stvaranju čvrste i otporne zubne gleđi. Najviše ga ima u morskoj ribi.
Cink pomaže u održavanju imuniteta, ali je važan i za zdravlje reproduktivnih, posebno muških polnih organa. Ima ga u mesu, ribi, grašku, celim žitaricama, semenkama bundeve, pečurkama i pivskom kvascu.
Jod je primarno odgovoran za pravilan razvoj i rad štitne žlezde. Ukoliko ga nema dovoljno može doći do uvećanja štitnjače. Najbolji izvor ovog minerala je jodirana so, jogurt i morski plodovi.

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara