Zdravlje i bilje
4
Sept

Vitamin B12

Po svojoj hemijskoj strukturi, B12 se ubraja u najsloženije vitamine, a jedini od njih sadrži esencijalne mineralne elemente i kobalt. Rastvorljiv je u vodi, zbog čega se u organizmu ne stvaraju velike zalihe ovog važnog nutritijenta, a osim toga probavni trakt ga ne upija dobro, pa se, da bi organizam mogao da ga iskoristi, mora kombinovati sa kalcijumom. Apsorpciju B12 potpomaže tiroidna žlezda, a neprijatelji ovog vitamina su kiseline i alkalije, voda, sunčeva svetlost, alkohol, estrogen, pilule za spavanje kao i cigarete.

Gde ima vitamina B12?

Nutricionisti su dugo bili uvereni da vitamin B12 sasdrže samo namirnice životinjskog porekla (džigerica, jaja, riba), kao i pivski kvasac, Međutim novija naučna istraživanja pokazala su da je i neka hrana biljnog porekla bogata ovim vitaminom, cvekla, pojedine vrste žitarica (naročito njihove klice), susam, lešnik, soja, morske alge...Takođe dobri izvori vitamina B12 jesu i kiseli kupus i sve namirnice koje sadrže mlečnu kiselinu, kao što je povrće iz turšije.

Lekovitost

Vitamin B12 je esencijalna kiselina neophodna za stvaranje, rast i sazrevanje crvenih krvnih zrnaca, kao i za normalno funkcionisanje nervnog sistema. Ovaj vitamin pokazao je inzvaredne rezultate u lečenju raznih nervnih poremećaja, ima dokazano antitumorsko dejstvo, i odličan je izvor energije za telo čoveka, naročito za njegov centralni nervni sistem, jer poboljšava koncentraciju i pamćenje, smanjuje razdražljivost i ravnotežu. Sprečava anemiju, potpomaže rast i povećava apeti kod dece. Kao deo kompleksa B vitamina, B12 može da ublaži tegobe za vreme i neposredno pre menstruacije.

Pšenične klice

Pšenične klice sadrže mnoštvo hranljivih sastojaka, pre svega vitamina B kompleksa. Klice žitarica dokazano smanjuju opasnost od srčanog udara, štite od kancera i ubrzavaju zarastanje rana, a pokazale su lekovitost i u slučaju kancera debelog creva i srčanih oboljenja.

Recept

Proklijala pšenica protiv srčanih obolenja

U dve tegle od 1 l sipati od tri do pet kašika oprane pšenice. U prvu teglu nasuti vode i držati je 24 sata na toplom mestu. Nakon toga prosuti vodu iz prve tegle, ponovo je zatvoriti i ostaviti da stoji. Istovremeno sipati pšenicu u drugu teglu, i ostaviti da stoji 24 sata. Posle toga prosuti, vodu iz druge tegle, poklopiti je i ostaviti žito da odstoji. Do tada je u prvoj tegli pšenica već proklijala, i spremna je za upotrbu, ali je prethodno trba oprati prokuvanom i ohlađenom vodom. Koristeći naizmenično dve tegle, svakog dana ćete imati svežu porciju klica pšenice.

Lekovito bilje kuhinjica

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara