Zdravlje i bilje
28
Sept

Beli luk

Poznati i borbeni dominikanski fratar Đirolamo Savonarola pisao je 1400. god „Seljak više uživa da jede beli luk, nego fina jela koja su mu dojadila” A, da beli luk nije fino jelo u to nema sumnje njegov ukus i miris su karakteristični, za mnoge neprijatni.

Šta je to  što sadrži beli luk?

Dragocena glavica belog luka sadrži sumporni glikozid-alin koji se zahvaljujući procesu hidrolize aktivira jedan enzim-alizin, razlaže na glikozu i na esencijalno ulje belog luka, u čijem sastavu veoma važnu ulogu ima sumpor . Drugi važni sastojci su izvesna količina protida, mineralnih soli (pored sumpora, mangana, joda i silicijuma), vitamina B i C i antibiotičkih izvora.

Lekovita svojstva

Na prvom mestu uništava mikrobe i bakterije, sprečava njihov razvoj, osim toga što je preventivno sredstvo, koristan je kod plućnih infekcija, kod infekcija disajnih i probavnih puteva od najtežih do najobičnijih, ali koje su mnogo neprijatne kao što je slučaj sa prehladom. Beli luk se često koristi i kardivskularnoj medicini, upravo zbog toga što jača srčani mišić, pospešuje bolju cirkulaciju, takođe sprečava arteriosklerozu... Beli luk ima i probavna svojstva naročito u prisustvu lepljivih i rastezljivih namirnica, rešava crevnu fermentaciju i sprečava nadimanje. Našim bakama i dekama bila je dobro poznata moć belog luka u borbi protiv glista i crevnih parazita. Znači da beli luk treba koristiti u svakodnevnom kuvanju i spremanju raznih vrsta jela i salata naročito u zimskom periodu.

Lečenje voćem i povrćem

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara