Zdravlje i bilje
29
Sept

Biljni izvori belančevina

Brojne biljke bogate su kvalitetnim belančevinama i esencijalnim amino-kiselinama, a za razliku od hrane životinjskog porekla ne sadrže holesterol i ne deluju štetno na ljudski organizam.

Proteini su složena organska jedinjenja neophodna za rast, razvoj i zdravlje čoveka, a mogu biti biljnog i životinjskog porekla. Ove materije ne bi trebalo unositi u neograničenim količinama. Razlog je upravo što razlaganjem proteina nastaju štetni metabolički produkti kao što su purini, mokraćna kiselina, urea i kreatinin koji dovode do kiselosti krvi i opterećuju bubrege. Ovakvom riziku su najbliže gojazne osobe koje preterivaju u konzumiranju hrane životinjskog porekla. Konzumiranjem biljnih belančevina smanjije se opasnost od metaboličkih poremećaja, jer one sadrže i velike količine supstanci koje obuzdavaju taloženje masti i sprečavaju pojavu niza bolesti, pre svega kardiovaskularnih. Zbog toga se preporučuje balansirana ishrana, koja podrazumeva unos belančevina i biljnog i životinjskog porekla, a uz to i čišćenje organizma sa konzumiranjem čajnim mešavinama.

Soja

Prvo mestu na spisku biljnih namirnica bogata proteinima svakako je soja. Preporučuje se za pravilan razvoj dece, u ishrani sportista, rekreativaca, trudnica i osoba izloženih telesnom naporu ili pak onima koji se oporavljaju od bolesti. Soja je idealna zamena za meso i može se koristiti u svakodnevnoj ishrani.U zavisnosti od vrste soja u sebi sadrži 37-50% proteina, nezasićene masne kiseline važne za razvoj mozga, korisne za vid i kožu, te neophodne za sintezu supstanci koje moduliraju brojne procese u organizmu. Soja u sebi sadrži i lecitin, koji kontroliše nivo triglicerida i sprečava sužavanje krvnih sudova, pa samim tim i nastanak infrakta i šloga. Soja u sebi ne sadrži holesterol i laktozu. Pedest grama soja gotovo u potpunosti zadovoljava dnevne potrebe za vitaminom E, B1, B6 i folnom kiselinom, te neophodne doze kalijuma i trećinu potrebne doze magnezijuma.

Kikiriki

Kao i sve mahunarke, kikiriki obiluje kvalitetnim belančevinama. Sto grama sirovog kikirikija sadrži čak 24,3% proteina, ali i vlakna i minerale, među kojima se ističu gvožđe i cink, kao i kalijum, fosfor, magnezijum, bakar, mangan i selen. Kikiriki u svom sastavu ima veliku količinu vitamina E i K, te vitamina grupe B.

Polen

Višestruki značaj polena za čovekovo zdravlje poznat je od davnina. Ovaj pčelinji proizvod prava je riznica vitamina, minerala i fermenata ali i proteina. U zavisnosti od vrste i kvaliteta polena, količina belančevina varira od 13 do 30%. Polen veoma povoljno deluje na ljudski organizam, normalizuje metabolizam, smiruje nadraženi nervni sistem, sprečava glavobolju, stimuliše rast i poboljšava apetit, otklanja malokrvnost, pospešuje rad jetre, podstiče telesnu i mentalnu aktivnost, jača imunitet...

Orašasto voće i semenke

Orasi, lešnici i bademi te semenke susama, bundeve i suncokreta namirnice su koje čuvaju zdravlje i vitalnost. Orašasto voće u proseku sadrži oko 12% proteina, ali je prava kalorijska bomba ukoliko se jede u neograničenim količinama. Sirove semenke susama, bundeve i suncukreta sadrže od 22 do 29% lako svarljivih belančevina.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara