Zdravlje i bilje
27
Nov

Borovnica

Borovnica je mali grm razgranatog stabla sa ovalnim listovima malo nazubljenih ivica. Cveta u proleće sa visećim zelenkastim cvetovima. Plod je okrugla mesnata bobica, crnoljubičaste boje.

BorovnicaBorovnicaBorovnica uz dejstvo protiv truljenja i za dezinfekciju creva i urinarnog trakta, sadrži u velikim količinama vitamin A i flavonoide, koji nemaju direktno hranljivu vrednost ali su od suštinskog značaja za dobro stanje organizma. Vitamin A podstiče regeneraciju kože i sluzokože i oržava u dobrom stanju zidove krvnih sudova.Borovnica je dragoceno voće u sebi sadrži flavonoide koji sprečavaju zapaljenja, alergije, delovanje virusa, razvoj tumora, brane organizam od štete koji mu nanose slobodni radikali. Pored navedenog borovnica još stimuliše aktivnost vitamina P koji pojačava svojstva vitamina C štiteći strukturu kapilara i sprečavajući hemoragije i proširene vene.

Upozorenje

Za bobice borovnice nema neželjenih efekata i kontraidikacija, ali jake doze ekstrata lista koje se dugo uzimaju mofu doduše retko da izazovu i žuticu.

Hrana leči

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara