Zdravlje i bilje
28
Sept

Crni luk

Crni luk na prvom mestu pokazuje veoma bogat sastav- šećer, vitamini A, B i C, mineralne soli (natrijum, kalijum, fosfor, kalcijum, sumpor, silicijum, jod), organske kiseline, esncijalna ulja. Crni luk je stimulator svih organskih funkcija, i prema tome moćan je diuretik. Takva svojstva se suprotstavljaju širokom spektru smetnji, a predstavljaju dragocen lek u slučaju malaksalosti, prevelikog zamora, organske slabosti.

Šta sve leči crni luk?

Crni luk sa navedenim svojstvima leči oliguriju, zadržavanje telnosti, vodenu bolest, azotemiju i hloridemiju, poremećaje prostate, probavnu mlitavost, žučni kamen, crevnu fermentaciju, nadimanje, prehlade, bronhitis, astmi, laringitis, dijabetes, arteriosklerozu, hemoroide, žlezdane poremećaje, grip i bakterijske i urogenitalne infekcije.

Crni luk i kuhinja

Crni luk, ima veliki prostor u kuhinji- sirov, svež ili umešan u maslinovo ulje, zatim kao dodatak sirovim salatama u čorbama od mešanog povrća i kao „kralj” u čuvenoj čorbi od crnog luka, kao začin picama, za suprotstavljanje prehladi i kašlju...

Ako se želi izbeći karakterističan miris koji poprima dah pošto se pojede crni luk, dovoljno je da polako sažvaćemodva-tri zrna kafe, nekoliko listova peršuna, jedni jabuku ili da isperemo usta vodom u kojoj ima nekoliko kapi esencijalnog ulja jakog i prijatnog mirisa, kao što je nana.

Čorba od crnog luka

Iseći 500 gr crnog luka i lagano ga propžiti da ne pocrni, na vatri u maslinovom ulju. Kada crni luk počne da dobija zlatnu boju, dodati mu punu kašiku brašna i nastaviti sa prženjem 2-3 minuta mešajući. Preliti luk sa jednom litrom vode i dovesti brzo do ključanja, zatim smanjiti vatru i ostaviti da kuva 70 minuta soleći na kraju. Izliti čorbu na kore prženog hleba i ne štedeti parmezan. Efikasna alternativa je da se čorba služi uz kore domaćeg hleba iz kojeg je prethodno izvađena sredina.

Lečenje voćem i povrćem

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara