Zdravlje i bilje
8
Sept

Leblebija - zamena za meso

Ova mahunarka bogata je biljnim vlaknima koja olakšavaju varenje, magnezijumom neophodnim za zdravlje srca i kostiju i gvožđem koje se ne gubi ni tokom kuvanja.

Leblebija se upotrebljava od davnih vremena, ima više namensku ulogu u kulinarstvu, može da se koristi kao varivo, od nje se pravi hlebno brašno, dok kada se isprži može da bude lekovita grickalica.Prvi zapisi o ovoj biljci stari su trinaest vekova i svedoče o njenoj širokoj upotrebi na prostorima današnje Turske. Iz Anadolije je prenesena na Bliski istok i sever Afrike, ana Kavkazu joj je pripala neobična čast da bude ovekovečena u imenu jednog umetničkog dela, jer je jedan kompozitor napisao operu „Prodavac leblebije“ Koren je pustila i na Balkanu gde se najviše uzgaja u Makedoniji i Dalmaciji.

Dejstvo leblebije!

Kada je reč o bohemijskom sastavu leblebija se ne razlikuje mnogo od ostalih mahunarki, sadrži belančevine, ugljene hydrate i  biljna ulja. Bogatija je gvožđem od mesa, a pritom se ovaj mineral ne gubi kuvanjem.. U Arapskim zapisima leblebija se spominje kao moćan afrodizijak, muškarac bi pred spavanje pio napitak, koji se sastoji od meda, zgnječenog belog luka, smrvljene leblebije i vode. Ova mahunarka sadrži mnogo biljnih vlakana, koja su zaslužna za snižavanje holesterola. Leblebija izbacuje iz organizma sulfate, štetna jedinjenja koja se koriste kao konzervansi u prirodi hrane.

Sprečava nastanak osteroporoze

Leblebija je prirodan izvor kalcijuma, bakra i megnezijuma koji prema novim naulčnim istraživanjima, ima veoma važnu ulogu u vezivanju kalcijuma za kosti. To upućuje na činjenicu da se osteroporoza javlja ne zbog nedostatka kalcijuma, već usled deficita magnezijuma. Osim toga ovaj mineral učestvuje u regulisanju srčanog ritma i snižavanju nivoa holesterola i veoma je važan za trudnice jer smanuje opasnost od spontanog pobačaja i prevremenog porođaja.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara