Zdravlje i bilje
27
Nov

Majoran

Majoran je aromatičan i lekovit grm. Dvogodišnja je žbunasta biljka, koja može  izraste u visinu do jednog metra, a na vrhovima lisnatih grančica ima karakteristične beličasto-ružičaste cvetiće. Majoran je prijatnog mirisa, dok ukus biljke malo gorči. Potiče iz Indije, a u antičko doba bio je čuven po tome , što se dodavao vinu da bi podstakao ljubavnu želju. Majoran sadrži eterično ulje, tanine i gorke materije i koristi se kao lek protiv crevnih i želudačnih tegoba, za dezinfekciju probavnog trakta i zaustavljanje dijareje. U kulinarstvu, majoran je jedan od najčešćih začina, i jelima daje poseban ukus.

Lekovito dejstvo

MajoranMajoranMajoran se za lečenje upotrebljava u vidu čaja, masti ili alkoholature (protiv zapaljenja kože i za lečenje rana). Čaj od majorana otklanja jutarnju mučninu, ublažava stomačne tegobe, a ako sveže listove ove biljke stavite u jastuk odlično će delovati protiv nesanice. Ulje majorana smiruje bol tuba, takođe ima antiseptičko dejstvo, umereni je tonik i digestiv i smiruje nerve. Ova biljka smatra se odličnim lekom za razna oboljenja nervnog sistema, kao i za neuroze uzrokovane stresom. Čaj od majorana mora se konzumirati umereno 1-2 šolje na dan, iz razloga što može da Vas “opije”.

Nova naučna istraživanja potvrđuju lekovito dejstvo majorana na mnoga oboljenja, pa se preporučuje i obolelima od AIDS-a.

Recepti

Lekoviti čaj

  • Protiv neuralgije, migrene, grčeva, prehlade, slabokrvnosti, bolova u želucu preporučuje se čaj spravljen na ovaj način. 5-6 gr majorana popariti sa 2 dl ključale vode, ostaviti da odstoji 10 min , zatim procediti i piti tri puta po šoljicu čaja.

Majoran, vino i med

  • Majoran kuvan u vinu leči od vodene bolesti, a kada se u čaj od majorana stavi med leči od astme i bolesti disajnih organa olakšavajući iskašljavanje.

Lekovito bilje kuhinjica

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara