Zdravlje i bilje
31
Jan

Maline - za bolji imunitet

Plodovi maline imaju čudesan ukus, sadrže puno minerala, vitamina A i C, zbog čega uspešno skidaju temperaturu, podstiču znojenje, poboljšavaju krvnu sliku, čiste žuč, pospešuju izbacivanje peska iz bubrega, jačaju imunitet i srce i normalizuju krvnu sliku.Maline se koriste i u lečenju astme, ekcema, ali i za poboljšanje apetita kod dece i rekonvalescenata.

Regulišu rad creva i smiruju bolove u želucu, a zaustavljaju i povraćanje. Veoma je uspešna i u brzom trežnjenju! U lekovite svrhe koristi se i lišće, koje je još bogatije vitaminima, cvetovi i koren.

Od lišća i korena prave se čajevi, kao i od suvih malina, koji se koriste kod upale grla, lišajeva, osipa i drugih alergijskih reakcija, i za opšte jačanje organizma.

Čaj od listova malina ublažava crevne upale, leči proliv i dizenteriju, pročišćava krv, reguliše mesečni ciklus i leči kožne bolesti. Ukoliko se sveži zgnječeni listovi previju na bolne delove tela bolovi se smanjuju.

Sirup od malina

Očistite maline i ostavite ih da odstoje i puste sok, uz povremeno mešanje. Posle nekoliko dana procedite sok kroz gazu, izmerite ga i dodajte šećer.

Na kilogram malinovog soka dodaje se kilogram šećera, sve se dobro promeša i stavi da se prokuva uz povremeno skidanje pene.Kad prestane da peni, skinite s vatre. Dok je vruć, sipajte ga u zagrejane flaše i hermetički zatvorite.

Žaklina Milenković
Stil magazin

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara